A gyerekeknek szánt vakcinájuk engedélyeztetését kéri a Pfizer

2021. október 7. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer és a BioNTech csütörtökön bejelentette: vészhelyzeti használati engedélyt kérnek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) az 5 és 11 év közötti gyermekek számára kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájukra – írja a CNN.

Ha az FDA engedélyezi, akkor ez lesz az első, szélesebb körben használható, kifejezetten gyerekek számára fejlesztett koronavírus elleni vakcina. A Pfizer egyelőre csak az amerikai hatóságtól kérte az engedélyeztetést, az Európai Gyógyszerügynökségtől még nem.

A Pfizer és a BioNTech szeptember 20-án jelentette be, hogy a klinikai vizsgálatok alapján a vakcinájuk az 5 és 11 év közötti gyerekeknél is biztonságos, és kiemelkedő antitestválaszt vált ki a szervezetükben. A Pfizer akkori közleménye szerint a gyerekek 21 napos eltéréssel kaptak két, 10 mikrogrammos dózist az oltóanyagból, amely a harmada annak, amit a 12 év felettieknek adnak be.

A tesztekben részt vevők antitestválasza hasonló volt ahhoz, amelyet korábban a 16–25 éves korosztályban tapasztaltak a nagyobb dózissal. Albert Bourla, a Pfizer elnöke elmondta, alig várják már, hogy kiterjeszthessék a vakcina által nyújtott védelmet erre a korcsoportra is, főleg, hogy egyre jobban terjed a delta variáns, amely a gyerekekre is komoly veszélyt jelenthet.

Az FDA tisztviselői korábban azt mondták, hogy amint a Pfizer benyújtja a gyerekeknek szánt vakcinájukra vonatkozó adatokat, akkor az amerikai ügynökség akár heteken belül is engedélyezheti azt. Az FDA vakcinákkal foglalkozó bizottsága múlt héten október 26-ra tűzte ki azt az ülését, ahol megvitatják az 5 és 11 éves kor közötti gyermekek oltásának kérdését. „Az eddigi gyermekoltásokkal kapcsolatos tapasztalatainkból tudjuk, hogy a gyermekek nem kicsi felnőttek, így átfogó értékelést kell végeznünk a klinikai kísérletek adatain. (…) Előfordulhat, hogy más adagolásra, vagy más formulára van szükség az esetükben” – mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA illetékes biztosa.

A Covid-19 és a gyerekek kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk részletesen. A különböző vakcinákról elérhető legfontosabb információkat ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Az eltérő vakcinatípusok működését és főbb különbségeit ebben a videóban mutattuk be:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!