November elején megkezdhetik az 5-11 éves gyerekek koronavírus elleni oltását az USA-ban

Legfontosabb

2021. október 21. – 00:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet, írja az MTI.

A Pfizer október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága előreláthatólag jövő kedden ülésezik. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát. Mint megírtuk: a Pfizer-BioNTech az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) is benyújtotta kérelmét az 5-11 éves korosztály oltására, zajlik a vakcina európai uniós engedélyeztetési eljárása is

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója ismertetett egy friss tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. „Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, hogy ez nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében” – mondta Fauci.

A Fehér Ház szakértői már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekeknek. Azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőtt orvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Felvilágosító kampányt is terveznek a szülők tájékoztatására.

Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője szerdán arról számolt be, hogy – amennyiben a vakcina megkapja a jóváhagyást – az első héten 15 millió adagot osztanak szét. A kormány tervei szerint egy képlet alapján osztják el az oltásokat a különböző államok között, attól függően, hogy mennyi 5 és 11 év közötti gyermek él az adott területen.

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők körülbelül 30-35 százaléka szeretné, ha gyermeküket azonnal immunizálnák. Az Egyesült Államokban körülbelül 219 millió 12 éves vagy annál idősebb állampolgár, vagyis a teljes lakosság 66 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Csaknem 190 millióan a védettséghez szükséges összes oltást megkapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!