A Pfizer–BioNTech-vakcina a 12 év alattiaknál is nagyon jól teljesít

2021. október 22. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni Pfizer–BioNTech-vakcina az 5–11 évesek körében is hasonlóan magas hatásossággal bír, mint a felsőbb korosztályok esetében: a tünetes fertőzés ellen 90,7 százalékkal véd – derül ki a Pfizer által közzétett eredményekből.

A 12 év alattiaknak is ugyanazt az oltóanyagot szánják, mint az idősebbeknek, de kisebb mennyiséget: az eredeti adagnak csak a harmadát kapta meg a vizsgálatban részt vevő 2268 gyerek mindkét dózisban, amelyeket három hét különbséggel adtak be nekik. Azok között, akik a valódi oltóanyagot kapták (ők több mint kétszer annyival voltak), 3 megbetegedést azonosítottak, míg a placebót kapottak körében 16-ot, ezek összevetésével jött ki a 90,7 százalékos hatásosság, azaz ennyivel kisebb eséllyel alakult ki tünetes Covid–19 annál, akit beoltottak, mint annál, akit nem.

Súlyos megbetegedés egyik csoportban sem történt, de a beoltottak tünetei sokkal enyhébbek voltak.

A Pfizer annyit már szeptemberben bejelentett, hogy a vakcina az 5–11 év közötti gyerekeknél is biztonságos, és ugyanolyan mértékű antitestválaszt vált ki a szervezetükben, mint az idősebbeknél. Október elején a cég el is indította az engedélyezési eljárást az amerikai és az európai uniós hatóságnál is. Az Egyesült Államokban most az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságon (FDA), majd a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központon (CDC) a sor, hogy átnézze az adatokat, és döntsön a vakcina engedélyezéséről ebben a korosztályban is. Ha minden jól meg, november elején meg is kezdődhet a használata, és várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem fogja sokkal tovább húzni a dolgot.

(NBC News, Reuters)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom