Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer-vakcinát a 12-15 évesek körében is

2021. május 28. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát a 12-15 évesek körében is, írja az AP.

Marco Cavaleri, az EMA vakcinát vizsgáló csoportvezetője azt mondta, hogy megkapták azokat az adatokat, amelyek alapján kijelenthető, hogy a fiatalabb tinédzsereknél is nagyon hatásos a Covid-19 ellen a Pfizer-BionNTech-vakcina. Cavaleri azt megjegyezte, hogy a vakcina alkalmazásában a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak kell meghozniuk a végső döntést.

Ezzel valószínűleg nem lesz probléma, mert például Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra.

A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében, a felnőttek vakcinációja után egyre fiatalabb korosztályokat is be akarnak oltani. Ezzel lehet még nagyobb a nyájimmunitás.

Az EMA egy az Egyesült Államokban végzett kutatás alapján engedélyezte most a vakcinát, a tanulmány szerint a kétezer serdülőn végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos.

Pfizer-BioNTech mellett a többi vakcinagyártó is teszteli a vakcináját gyerekeken, hat hónapostól 11 éves korig, természetesen ők alacsonyabb dózisú oltást kapnak, mint a felnőttek és a tinédzsereke. A kínai Sinovac első eredményei alapján azt közölte, hogy vakcinájuk már hároméves kortól adható lesz, ha a hatóságok is engedélyezik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom