Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer-vakcinát a 12-15 évesek körében is

2021. május 28. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát a 12-15 évesek körében is, írja az AP.

Marco Cavaleri, az EMA vakcinát vizsgáló csoportvezetője azt mondta, hogy megkapták azokat az adatokat, amelyek alapján kijelenthető, hogy a fiatalabb tinédzsereknél is nagyon hatásos a Covid-19 ellen a Pfizer-BionNTech-vakcina. Cavaleri azt megjegyezte, hogy a vakcina alkalmazásában a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak kell meghozniuk a végső döntést.

Ezzel valószínűleg nem lesz probléma, mert például Németország már korábban bejelentette, hogy június 7-étől már 12 éves kor felett lehet regisztrálni oltásra.

A Pfizer vakcináját korábban már Kanada és az Egyesült Államok is engedélyezte a 12-15 évesek körében, a felnőttek vakcinációja után egyre fiatalabb korosztályokat is be akarnak oltani. Ezzel lehet még nagyobb a nyájimmunitás.

Az EMA egy az Egyesült Államokban végzett kutatás alapján engedélyezte most a vakcinát, a tanulmány szerint a kétezer serdülőn végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az oltóanyag hatásos és biztonságos.

Pfizer-BioNTech mellett a többi vakcinagyártó is teszteli a vakcináját gyerekeken, hat hónapostól 11 éves korig, természetesen ők alacsonyabb dózisú oltást kapnak, mint a felnőttek és a tinédzsereke. A kínai Sinovac első eredményei alapján azt közölte, hogy vakcinájuk már hároméves kortól adható lesz, ha a hatóságok is engedélyezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!