A Moderna vakcinája is adható gyerekeknek az EU-ban

Legfontosabb

2021. július 23. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 éves korosztály részére is használatra ajánlja az amerikai Moderna koronavírus elleni, Spikevax nevű vakcináját – írja az MTI. Magát az engedélyt az Európai Bizottság adhatja ki, de ez az EMA jóváhagyása után már csak formaság.

A kétdózisú vakcinát az Európai Bizottság már korábban engedélyezte a 18 éves és idősebb korosztályra. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyerekeknél, mint a 18 évfelettieknél, ezért már 12 éves kortól biztonsággal alkalmazható a Covid-19 megelőzésére.

Az EMA szerint a több mint 3700 gyerek bevonásával végzett vizsgálat nem mutatott ki a Moderna-vakcina esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyerekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 18 évesek vagy annál idősebbek esetében tapasztaltakhoz. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak. Kiemelték: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Eddig csak a Pfizer–BioNTech-vakcinát lehetett gyerekeknek adni: 16 éves kortól már az engedélyezésétől kezdve – bár Magyarországon csak áprilistól –, majd májusban a 12-15 éves korosztályra is megkapta előbb az amerikai, majd az uniós engedélyt. A Moderna vakcináját az Egyesült Államokban erre a korosztályra még nem hagyták jóvá, az uniós engedélykérelmét június elején nyújtotta be.

Magyarországon a 12-15 évesek június 10-től regisztrálhatnak az oltásra – szülő hozzájárulással –, de még csak a 15 százalékuk van beoltva. A gyerekek oltása körül itthon is kialakult vita, amely gyakran csúsztatásoktól sem mentes. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkünkben jártuk körül.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!