16–18 éves krónikus betegeket oltanak a Heim Pál kórházban

2021. április 14. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre több fiatal is megfertőződik és kerül súlyos állapotba. A súlyosabb szövődményeket védőoltással ők is elkerülhetik, de eddig jobbára csak a 18 év felettieket oltották világszerte. Itthon a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben már oltanak 16–18 éveseket.

Az M1 Híradójában a kórház egyik professzora, Szabó László beszélt arról, hogy már oltják a 16–18 éves krónikus betegeiket, és arra számít, hogy hamarosan a 12 és 16 év közöttieknél is alkalmazható lesz a védőoltás. Szabó abban is bízik, hogy nyárra a teljes gyermekkorosztályt elkezdhetik oltani.

A Telex kereste a Heim Pál kórházat, hogy többet megtudjunk a fiatalok oltásáról, de kérdéseinkre nem adhatott választ az intézmény.

A Hvg.hu azt írja, hogy egész pontosan a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 éveseket oltják a Pfizer vakcinájával. Ez egy örökletes betegség, ami súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz.

A hivatalos kormányzati tájékoztató oldal összesítő táblázatában egyébként mind a hat jelenleg elérhető vakcinánál az szerepel, hogy 18 éves kortól lehet oltani velük, de a Pfizer/BioNTech vakcinájának részletesebb tájékoztatójában azt írják, hogy már 16 éves kortól is lehet adni.

Dr. Szabó László az M1 HíradójábanFotó: M1
Dr. Szabó László az M1 HíradójábanFotó: M1

Szabó László az interjúban azt is elmondta, hogy a harmadik hullámban megháromszorozódott a kórházukba kerülő koronavírusos betegek száma, és általában súlyosabban zajlik le náluk a betegség, mint korábban.

A vírusfertőzés okozta sokszervi gyulladással ötven gyerek feküdt a Heim Pál kórházban, akiknek legalább a fele intenzív ellátást igényelt. A gyerekek egy része vírusos tüdőgyulladást kapott, és három betegnek lélegeztetőkészülékre is szüksége volt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom