Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezi a 12-15 éves korosztály Pfizerrel való oltását

2021. május 10. – 23:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina 12-15 éves korosztályban való használatát az egyesült államokbeli Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) – írta meg a New York Times.

Az FDA engedélye még nem jelenti azt, hogy azonnal szabad az út a gyerekek oltását illetően. Várhatóan rövidesen összeül a járványügyi hivatal (CDC) tanácsadó bizottsága, amely áttekinti az adatokat, és ajánlásokat fogalmaz meg az oltóanyag 12-15 éves korban történő alkalmazására. Ha a bizottság a várakozásoknak megfelelően jóváhagyja az adott korosztály oltását, elméletileg azonnal megkezdődhet az oltás.

A klinikai vizsgálat 2260 12 és 15 éves életkorú résztvevővel zajlott, akiknek két dózis oltóanyagot vagy placebót adtak három hét eltéréssel. A kutatók 18 tünetes koronavírus-fertőzést regisztrálták a placebo csoportban, és az oltást kapó gyermekek közül egyet sem, ami azt jelenti, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinája ebben a korosztályban is hatékony.

A vakcina mellékhatásai náluk is hasonlóak a 16-25 éves kísérleti résztvevőknél tapasztaltakhoz. A láz kissé gyakoribb volt az oltott 12-15 évesek körében: körülbelül 20 százalékuknak volt láza, szemben az idősebb korosztály 17 százalékával.

A fiatalabb korúak lázra való hajlama összhangban volt a vizsgálatok megfigyeléseivel – mondta ezzel kapcsolatban Dr. Bill Gruber gyermekorvos, a Pfizer vezető alelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!