Nemény András: A Szombathelyen intenzíven fekvő betegek háromnegyede oltatlan

2021. november 25. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

A szombathelyi kórházban 50 százalékban van leterhelve az intenzív osztály, ami azt jelenti, hogy 17-18 ember van lélegeztetőgépen, egyébként a kórházban stabil a helyzet – mondta Nemény András a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyről a Nyugat.hu tudósított. Az összellenzéki támogatással megválasztott polgármester tájékoztatása szerint

a Szombathelyen intenzíven fekvő betegek háromnegyede oltatlan, az oltott betegek mindannyian régen kapták meg az oltásukat, és többségben vannak köztük a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak.

Nemény kiemelte, a kormányhivataltól hiába kér pontos adatokat, a járványhelyzetre hivatkozva azt válaszolták, hogy 45 napon belül válaszolnak a kérdésekre. A polgármester sajnálja, hogy a kormány nem ad ki adatokat, pedig azok segítenék az eredményes védekezést.

Ráadásul a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása értelmében ki kell adni a településvezetők, illetve az adatigénylők számára a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és a kormányhivataloknak a településekre vonatkozó koronavírus-fertőzöttségi adatokat.

A hatóság egy vizsgálatában arra hívta fel egy kormányhivatal figyelmét, hogy a polgármesterek egy közösséget képviselnek, akiknek „köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását” az információszabadságról szóló törvény alapján.

„Ezért a polgármesterek tájékoztatási kérése, adatigénylése prioritást kell, hogy élvezzen és azt az Infotv. által előírt 15 napon belül kell megválaszolni. A járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak a közvélemény számára, ezért azok időszerűsége, aktualitása különösen fontos”

– hangsúlyozza a hatóság. A NAIH szerint ezeket az adatokat csak akkor lehetne megtagadni a polgármesterektől, ha az nagyobb súlyú közérdekbe ütközne, azonban a települési fertőzöttségi adatok megismerése jelentős közérdek.

„A számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni”

– közölte a hatóság.

Bár Gulyás Gergely már október végén bejelentette, hogy az önkormányzatok is megkövetelhetik a koronavírus elleni védőoltás beadatását a dolgozóiktól, több polgármester is hiányolta a helyi fertőzöttségi adatokat. Nemény András szombathelyi polgármester ugyan többször is kérte, de nem kapta meg a város fertőzöttségi adatait, ahogyan a Szegedet vezető Botka László sem, de Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is többször nyilvánosan kifogásolta, hogy a városvezetők nem tudják, hány fertőzött van a településükön.

A járványügyi adatok településszintű ismerete az oltási hajlandóság növelése érdekében is fontos lehetne, de a pontos információkhoz való hozzájutás mindenképpen közérdek. Már csak azért is, mert a csütörtöki hivatalos, összesítő adatokból is az látszik, hogy minden korábbinál durvább lehet a világjárvány negyedik hulláma Magyarországon. A számok értelmében szerdán 185-en haltak meg Magyarországon a fertőzéssel összefüggésben, és országszerte több mint 12 ezer új beteget regisztráltak. A harmadik hullám csúcsán többször is volt tízezer fölött a napi új fertőzöttek száma, de a 12 ezret még sosem érte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!