Kilenc hónapig lehet érvényes az uniós Covid-igazolvány

2021. november 25. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Új utazási szabályokat vezetne be az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt. Több fontos változás is jöhet január 10-től az unióban, amennyiben az Európai Tanács a következő hetekben elfogadja a javaslatcsomagot.

A legfontosabb változás az lehet, hogy az uniós Covid-igazolvány az elsődleges oltási sorozat után kilenc hónapig lenne érvényes.

Ismétlő oltással meg lehet hosszabbítani ezt a kilenc hónapot, de hogy mennyivel, azt tudományos eredmények hiányában az Európai Bizottság egyelőre nem tudta meghatározni a javaslatában. Azt ígérik ugyanakkor, szorosan figyelemmel kísérik a tudományos kutatásokat ebben a kérdésben, és javaslatot tesznek, hogy az emlékeztető oltás után mennyivel hosszabbodjon meg az uniós oltási igazolás érvényessége.

Az új szabályok szerint az érvényes uniós digitális igazolvánnyal rendelkezőket nem korlátoznák tovább, azaz a tagállamok nem írhatnának elő számukra beutazáskor például kötelező tesztelést vagy karantént.

Azt is javasolja a Bizottság, hogy az uniós koronatérkép egészüljön ki az oltottsági adatokkal. A zöld területekről (alacsony fertőzöttség) érkezőkre semmilyen korlátozás ne vonatkozzon, míg a sötétvörös területekre (magas fertőzöttség) és az onnan való utazást lehetőség szerint tiltani kell, illetve szigorú tesztelést és karantént kell előírni a számukra.

Az utazási korlátozások alól kivételt képeznének az ingázók, a 12 év alatti gyermekek és az alapvető fontosságú munkát végzők. A Bizottság szerint azonban szűkíteni kell ezt a listát, mert közülük sokuknak már volt lehetősége beoltatni magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!