Az omikron variáns megérkezett Európába

2021. november 27. – 15:57

Az omikron variáns megérkezett Európába
Fotó: Leon Neal / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket azonosítottak Nagy-Britanniában, egyet Chelmsfordban, egyet Nottinghamben – közölte Sajid Javid egészségügyi miniszter. A két eset összefügg, a betegeket elkülönítették, folyik a kontaktvizsgálat. Sajid Javid nem zárta ki, hogy az omikron miatt további szigorításokat léptetnek majd életbe. A dél-afikai régió eddigi országai mellé már fel is vettek újabb négyet, tilos lett a beutazás az országba Angolából, Mozambikból, Malawiból és Zambiából.

Ha valaki az elmúlt 10 napban e négy ország bármelyikébe vagy a minap tiltólistára került országok bármelyikébe utazott, annak PCR-tesztet kell végeznie, szólította fel a lakosságot a miniszter. Boris Johnson brit egészségügyi vezetők társaságában tartott sajtótájékoztatót.

Az új variánst először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosították november 11-én. Péntek délután jelentették be az első európai észlelést: Belgiumban azonosították az új variánst. Az is kiderült, hogy több tucat koronavírusos beteg érkezett pénteken Dél-Afrikából Hollandiába. Most minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik az omikronnal fertőződtek meg.

Szombaton délelőttre felmerült a gyanú, hogy Németországba és Csehországba is megérkezhetett a variáns. Szombat délután a németek meg is erősítették, hogy 2 fertőzöttnél is azonosították az új variánst. Az olasz egészségügyi hatóságok pedig szombat este közölték, hogy Olaszországban is azonosították az omikron változat első fertőzöttjét egy olyan személynél, aki nemrégiben Mozambikban járt, a fertőzött személy és családtagjai is tünetmentesek. Szombat este a csehek is bejelentették az első igazolt fertőzöttet, a Prágától északra fekvő Liberec kórházában azonosították a variánst egy fertőzött nő mintájában. A nő Namíbiában járt, majd Dél-Afrikán és Dubajon keresztül repült vissza az országba. Be volt oltva, tünetei enyhék. Ausztria is jelentett egy, Dánia pedig két lehetséges esetet. Ez utóbbiakról azt mondta Magnus Heunicke egészségügyi miniszter, hogy nagy pár napon belül lehetnek meg a vizsgálatok biztos eredményei.

Izrael szombat éjjel bejelentette, hogy két hétre lezárja a Ben Gurion repteret minden külföldi előtt, a külföldről hazatérő állampolgároknak pedig köztelezővé teszi a három napos karantént. A tiltólistán lévő országokból érkező izraelieknek az erre kijelölt hotelekbe kell vonulniuk, amit csak a negatív tesztjük birtokában hagyhatnak el, írja a Times of Israel. Az országban a bejelentéskor egy igazolt és 7 vélelmezett omikron variánssal fertőzött betegről tudnak.

A fertőzés megállításának reményében az EU tegnap lezárta határait az érintett országok előtt, ehhez Magyarország is csatlakozott, a részletek szombaton jelentek meg: két hét karantén vár a dél-afrikai régióból érkező magyarokra.

Az MTI szerint a hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

Ugyan részletes adatokkal még nem rendelkezünk róla, de annyit már tudunk, hogy az omikron szokatlanul sok, 32 mutációt tartalmaz csak a tüskefehérjéjén. Ez a vírusnak azon része, amely nemcsak a fertőzőképesség szempontjából kulcsfontosságú, de a vakcinák és az antitestalapú gyógyszerek is elsősorban ezt célozzák. A két fő kérdés, hogy az új variáns mennyire lehet képes megkerülni a vakcinák védelmét, illetve hogy milyen gyorsan tud terjedni.

Itt szedtük össze, mit lehet eddig biztosan tudni az omikron variánsról>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!