Két hét karantén vár a dél-afrikai régióból érkező magyarokra

2021. november 27. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

A jóval fertőzőbb omikron variáns megjelenése miatt Magyarország is korlátozásokat vezet be a dél-afrikai régióból érkező utazókkal szemben, ennek részletei szombaton jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Az MTI szerint a hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

  • A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton (például tesztelésen) eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy – ha az nem jelent kockázatot – hatósági házi karanténba kerülnek.
  • Akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha nem merül fel náluk fertőzés gyanúja.

Külföldi állampolgárok személyforgalomban csak meghatározott esetekben léphetnek be ezekből az országokból: például, ha azt a rendőrség engedélyezi, vagy azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül és ennek időtartama alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Az új variáns megjelenése miatt a világ országai sorra rendeltek el beutazási korlátozásokat az Afrika déli részén lévő országokkal szemben. A britek is szigorítottak, csak PCR-teszttel lehet belépni Nagy-Britanniába, kötelező a karantén is. Péntek délután bejelentették az első európai észlelést: Belgiumban azonosították az új variánst. Az is kiderült, hogy több tucat koronavírusos beteg érkezett pénteken Dél-Afrikából Hollandiába, és a gyanú szerint már Németországban és Csehországban is jelen van az omikron.

Az új variánst először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosították november 11-én. Ugyan részletes adatokkal még nem rendelkezünk róla, de annyit már tudunk, hogy az omikron szokatlanul sok, 32 mutációt tartalmaz csak a tüskefehérjéjén. Ez a vírusnak azon része, amely nemcsak a fertőzőképesség szempontjából kulcsfontosságú, de a vakcinák és az antitestalapú gyógyszerek is elsősorban ezt célozzák. A két fő kérdés, hogy az új variáns mennyire lehet képes megkerülni a vakcinák védelmét, illetve hogy milyen gyorsan tud terjedni. Itt szedtük össze, mit lehet eddig biztosan tudni az omikron variánsról>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!