Csak PCR-teszttel lehet belépni Nagy-Britanniába, kötelező a karantén is

2021. november 27. – 18:26

Csak PCR-teszttel lehet belépni Nagy-Britanniába, kötelező a karantén is
Fotó: Hollie Adams / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat délutáni beszédében bejelentette, hogy minden, az Egyesült Királyságba érkező utasnak az érkezését követő második nap végéig PCR-tesztet kell végeznie, és a negatív eredményig karanténba kell vonulnia, tudósított a BBC.

Johnson hangsúlyozta, hogy nem akarja megállítani az országba való beutazást, a tiltó rendelkezések csak lassíthatják az új variánsok terjedését, de nem állíthatják meg.

Mivel még nem ismert az oltóanyagok hatásossága az új variánssal szemben, Johnson elrendelte a maszkhasználat szigorítását a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. A részleteket Sajid Javid egészségügyi miniszter a jövő hét elején közli majd. Az intézkedést három hét múlva vizsgálják majd felül.

Szigorítanak a karantén szabályain is. Az Egyesült Királyságban jelenleg a teljesen beoltott felnőtteknek nem kell karanténba vonulniuk, ha kontaktszeméllyé válnak. Ez most változik, omikron-fertőzött személlyel való kontaktus után az oltottsági foktól függetlenül kötelező lesz a 10 napos karantén.

Chris Witty tisztifőorvos szerint várható, hogy az új variáns gyorsan terjed majd, és bár pontos adatok még nincsenek róla, de valószínűnek tartja, hogy részben meg tudja kerülni az oltottak védettségét.

Boris Johnson létfontosságúnak nevezte, hogy az emberek beoltassák magukat a harmadik adaggal is, ezért a brit kormány a mától magasabb fokozatba kapcsolja az oltási kampányt, és a következő három hétben 6 millió oltást tervez beadni. Azt is fontolóra veszik, csökkentsék-e a második és harmadik oltás közötti időt.

A BBC riportere rákérdezett, ezek, illetve az esetleges újabb szigorítások mennyiben befolyásolják majd az emberek karácsonyi terveit. Johnson szerint az új változatról ugyan még nem lehet eleget tudni, de az Egyesült Királyság továbbra is sokkal jobb helyzetben van, mint sok más ország.

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy az idei karácsony jobb lesz, mint a tavalyi”

– tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy az intézkedéseket minél hamarabb fel tudják majd oldani.

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak először az országban, egyet Chelmsfordban, egyet Nottinghamben. A két eset összefügg, a betegeket elkülönítették, folyik a kontaktvizsgálat. A dél-afrikai régió eddigi országai mellé már fel is vettek újabb négyet, tilos lett a beutazás az országba Angolából, Mozambikból, Malawiból és Zambiából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől