Februártól jöhet a kötelező védőoltás Németországban

2021. december 2. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Németország februártól kötelezővé akarja tenni a koronavírus elleni védőoltást, a kérdés hamarosan a Bundestag elé kerül. Angela Merkel és a következő kancellár, Olaf Scholz közösen álltak a nyilvánosság elé a javaslattal, és további szigorításokat is bejelentettek. Idáig csak az osztrák kormány határozott a kötelező oltásokról, a német döntés máshol is nagy jelentőségű lehet.

„A jelenlegi helyzetben szükségesnek látom a védőoltások kötelezővé tételét”

– mondta a közös sajtótájékoztatón a hamarosan leköszönő Angela Merkel német kancellár. Hivatali utódja, a szociáldemokrata Olaf Scholz bejelentette, hogy a kérdésről hamarosan a Bundestag fog szavazni. Scholz ismét azt kérte az oltatlanoktól, hogy vegyék fel a védőoltást.

Ausztriában december 6-án fognak szavazni a kötelező védőoltásról, a tervezet szerint februártól akár 7200 euróra is büntethetik az oltatlanokat. Más országok egyelőre ódzkodtak az oltás kötelezővé tételétől.

Németország emellett további szigorításokat vezet be. Az iskolákban újra bevezetik a maszkviselést, a boltokban pedig az alapcikkeket árusító üzletek kivételével mindenhol bevezetik a 2G-szabályt, vagyis csak oltottan vagy igazoltan gyógyultan lehet majd vásárolni, erre önmagában a negatív teszt sem jogosít fel. Éttermekben, mozikban, más rendezvényeken egész Németországban bevezetik a 2G-t, de lehetséges a 2G plusz is, ami azt jelenti, hogy az oltási igazolvánnyal rendelkezőktől is kérhetnek friss tesztet a belépéshez. Tömegrendezvényeken legfeljebb a férőhelyek 30-50 százalékát lehet feltölteni. Oltatlanoknál a magántalálkozásokat is korlátozzák, a saját háztartástagokon kívül maximum két, 14 év feletti emberrel találkozhatnak egyszerre. Ahol az esetszám tovább növekszik, újabb szigorítások lesznek, elsősorban a rendezvények létszámát terveznek tovább korlátozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!