Előrehozták a gyerekvakcina startját az Európai Unióban

2021. december 1. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5–11 éves korosztálynak koronavírus ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: „sikerült elérnünk, hogy az 5–11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítják az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket”. Ez a világjárvány közepette jó hír, és „fontos a szülőknek és a gyerekeknek, akik meg akarják védeni magukat” – írta a miniszter.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten csütörtökön hagyta jóvá a Pfizer–BioNTech-vakcinát az 5–11 éves korosztály számára. Az 5–11 évesek is két adagot kapnak háromhetes intervallummal, de fontos különbség, hogy ezek az adagok kisebbek, mint azok, amelyeket 12 évtől fölfelé mindenki másnak adnak: ennek a korosztálynak az eredeti dózis egyharmadát adják be, amely 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm oltóanyagot tartalmaz.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina ebben a korosztályban is biztonságosnak és hatásosnak bizonyult: enyhe mellékhatások mellett 90,7 százalék fölötti hatásosságot mutatott a tünetes fertőzések megelőzésében. Súlyos betegség egyetlen tesztalanynál sem alakult ki.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki szokásos rádióinterjújában még azt mondta, Magyarországra december 20-án jön az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. Ezért kérdéseket küldtünk az Emminek és az Operatív Törzsnek, hogy megtudjuk, a német egészségügyi miniszter bejelentése nyomán nálunk is előrébb hozzák-e az 5–11 éves gyerekek oltását.

A kormány kétmillió vakcinát szerzett, az első szállítmány 130 ezer adagot jelent, utána folyamatosan érkezik a többi. Orbán arra kérte a szülőket, ha tehetik, oltassák be a gyerekeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!