Havasi Katalin: Sokkal több gyerek kerül kórházba koronavírussal, vannak köztük intenzív osztályra szorulók is

2021. december 2. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból, és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba. Intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak – mondta Havasi Katalin az Inforádiónak.

A gyerekeknél a jellemző tünetek közül a korábbiakkal ellentétben gyakoribb a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. A kórházba kerülés okai között ott van a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás.

„A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak” – tette hozzá.

A hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint egy ilyen erősen terjedő vírusnál sokkal magasabb átoltottságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek között. Az eredeti tervek szerint december 20. után indulhatna az 5–12 évesek oltása a Pfizer vakcinájával, de az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

Havasi Katalint elmondta, ugyanúgy, ahogy a 12 év fölöttieket, szívesen oltanák 12 év alattiakat is a praxisokban, hiszen szerencsés, ha a kisebbeket a szülő jelenlétében oltják, és a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik meg, hozzátette azonban, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópontok vagy akár az iskola is szóba jöhet.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten csütörtökön hagyta jóvá a Pfizer–BioNTech-vakcinát az 5–11 éves korosztály számára. Az 5–11 évesek is két adagot kapnak háromhetes intervallummal, de fontos különbség, hogy ezek az adagok kisebbek, mint azok, amelyeket 12 évtől fölfelé mindenki másnak adnak: ennek a korosztálynak az eredeti dózis egyharmadát adják be, amely 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm oltóanyagot tartalmaz.

A szülők leggyakoribb kérdéseit a gyerekek oltásával kapcsolatban ebben a cikkben válaszoltuk meg, köztük olyanokkal, hogy mi a helyzet a mellékhatásokkal, különösen a főleg fiataloknál megfigyelt szívizomgyulladással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!