218-an haltak meg, 10 466 új fertőzöttet találtak

2021. december 2. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 10 466 (az előző napi adatokhoz képest -686)
  • Új halálos áldozatok száma: 218 (az előző napi adatokhoz képest +26)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7450 (az előző nap közölt adatokhoz képest -96)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 550 (az előző nap közölt adatokhoz képest -12)
  • Új mintavételek száma: 42 035 (az előző napi adatokhoz képest +11 115)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 138 885 (az előző nap közölt adatokhoz képest +6336)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 852 417 (az előző nap közölt adatokhoz képest +5012)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 609 385 (az előző nap közölt adatokhoz képest +50 289)

közölte szerdán a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Legutóbb április 25-én érkeztek a csütörtökihez hasonló adatok, akkor 205-en haltak meg egy nap alatt.

A fenti adatok mérlegeléséhez fontos adalék, hogy változott a koronavírus-adatok adatközlése. Most már csak azokat jelölik lélegeztetett betegként, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

Újra Magyarország áll az első helyen a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban, de a teljesen zavaros adatközlés miatt a nemzetközi statisztikákban úgy néz ki, mintha Magyarországon minden hétvégén megszűnne a járvány. A Worldometers című statisztikai gyűjtőoldal szerint az egymillió lakosra számított, újonnan jelentett (tehát nem az eddigi összes), koronavírussal összefüggő halálozásban Grúzia, Örményország, Ukrajna és Litvánia következik utánunk.

Az oltási akcióban eddig összesen 886 ezer oltást adtak be, 108 ezren az első oltást, 725 ezren a harmadik oltást vették fel – derült ki a kormány Facebook-posztjából. Az oltási akció vasárnapig tart, így előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

Közben egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a Pfizer 5–11 éves gyerekeknek szánt vakcináit, ezt a német egészségügyi miniszter szerdán jelentette be. Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, hogy megtudjuk, Magyarországra is korábban érkezik-e a szállítmány, és elképzelhető-e, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által említett dátum, vagyis december 20-a előtt elkezdik beoltani a magyar gyerekeket is, válaszokat azonban nem kaptunk.

Az Európai Bizottság elnöke szerint ideje lenne megfontolni a kötelező oltást az Európai Unióban. Ursula von der Leyen rögtön hozzátette, hogy erről a tagállamok vezetőinek kell dönteniük, ám fontosnak tartja, hogy közös álláspontot alakítsanak ki. Ezt a vitát szerinte le kell folytatniuk a tagállamok vezetőinek.

Az Európai Unió 11 tagállamában azonosították az omikron variánst, a legtöbb ismert eset Hollandiában (16), Portugáliában (14) és Németországban (9) van. Dániában a helyi egészségügyi szervek legfrissebb jelentése szerint hatra emelkedett azok száma, akiknek a szervezetében kimutatták a koronavírus omikron változatát. Szerda este az Egyesült Államokban is regisztrálták az első omikronos esetet.

A korlátozó intézkedések ellenére megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma Ausztriában, ezért december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot. Csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk, de a szabályok lehetővé teszik a karácsonyfák árusítását. A most elrendelt zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyerekeket.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!