Ideje lenne megfontolni a kötelező oltást az Európai Unióban Von der Leyen szerint

2021. december 1. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ideje lenne megfontolni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást az Európai Unióban – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az AFP beszámolója szerint.

Azt rögtön hozzátette a bizottság elnöke, hogy erről a tagállamok vezetőinek kell döntenie, ám fontosnak tartja, hogy közös álláspontot alakítsanak ki. Ezt a vitát szerinte le kell folytatnia a tagállamok vezetőinek.

Von der Leyen azt mondta, az Európai Unió felnőttlakosságának 77 százalékát oltották már be. Az oltások széles körű alkalmazása a legjobb módja szerinte a járvány elleni küzdelemnek.

A Bloomberg forrása szerint nem lesz rendkívüli virtuális vezetői csúcstalálkozó a járványhelyzet miatt, de a tagállamok egészségügyi miniszterei kedden találkoznak. A tagállamok vezetői pedig a következő csúcstalálkozón, december 16-án foglalkoznak a kérdéssel.

Pár napja a WHO európai igazgatója, Hans Kluge azt mondta, csak legvégső esetben kellene szerinte bevezetni a kötelező oltást. Abban azonban ő is egyetértett, hogy mindenképpen ideje lenne diskurzust indítani egy ilyen intézkedés jogi és társadalmi vonzatairól. Egyelőre viszont szerinte jobb lenne olyasmikkel foglalkozni, mint például a védettségi igazolvány, amely megfogalmazása szerint nem a szabadság korlátozásának eszköze, hanem éppen annak garanciája, hogy megtarthassuk a személyes szabadságunkat.

Az biztos, hogy a kötelező védőoltások kérdése elég komoly vitákat generál. Ausztriában november közepén jelentették be, hogy februártól kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. Rá két napra több ezren tüntettek Bécs belvárosában az újabb korlátozások ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!