Napi adatok: 11 152 új fertőzöttet találtak, 192-en haltak meg

2021. december 1. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 11 152 (az előző napi adatokhoz képest +4762)
  • Új halálos áldozatok száma: 192 (az előző napi adatokhoz képest -3)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7546 (az előző nap közölt adatokhoz képest -50)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 562 (az előző nap közölt adatokhoz képest +49)
  • Új mintavételek száma: 30 920 (az előző napi adatokhoz képest +10 611)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 132 549 (az előző nap közölt adatokhoz képest +6129)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 847 405 (az előző nap közölt adatokhoz képest +4520)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 559 096 (az előző nap közölt adatokhoz képest +43 698)

közölte szerdán a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. A fenti adatok mérlegeléséhez fontos adalék, hogy változott a koronavírus-adatok adatközlése. Most már csak azokat jelölik lélegeztetett betegként, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

Az ország legtöbb pontján stagnálást mutat a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, csökkenő tendencia egyedül Debrecenben és Békéscsabán látszik. A koncentráció ugyanakkor továbbra is emelkedettnek számít minden mérőponton.

Tovább folytatódik a múlt héten megkezdett oltási akcióhét: ezen a héten is előzetes regisztráció nélkül kaphatják meg az első, második vagy harmadik oltóanyagukat a 18 év felettiek és az első, illetve második vakcinájukat a 12–18 év közöttiek.

A kormány az oltásban látja a megoldást a koronavírus-járvány megfékezésében, ezért folyamatosan célozzák a még oltatlan embereket. Tegnap például egy oltásellenes-ellenes videót tettek közzé: a Vakcinainfo alig több mint egyperces felvételén Czibula Eszter szakorvos beszél arról, hogy valójában kiket veszélyeztet az oltásellenesség.

Elmondása szerint az oltásellenesek egyrészt komoly veszélyt jelentenek nemcsak saját maguk, de mások számára is. Amikor megfertőződnek, és súlyos betegségük alakul ki, és bekerülnek a kórházba, akkor nagyon súlyos tünetekkel kell harcolniuk az életükért, az orvosok meg szintén nagyon megterhelő harcot vívnak.

A világot most leginkább az először Botswanában (vagy Hollandiában) azonosított új variáns, az omikron terjedése, milyensége tartja izgalomban, különösen, hogy a deltában található módosulások legalább kétszeresét figyelték meg a tüskefehérjében. Egyelőre semmit nem tudni arról, hogy mennyivel fertőzőképesebb vagy veszélyesebbek-e a fertőzéssel járó szövődmények, mint korábbi társai esetén, illetve hogy az oltóanyagok milyen hatásossággal védenek ellene. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint az omikron egyelőre nem jelent meg Magyarországon.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!