6390 új fertőzöttet találtak, 195-en haltak meg hétfőn

2021. november 30. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6390 (a hétvégi napi átlaghoz képest -2886)
  • Új halálos áldozatok száma: 195 (a hétvégi napi átlaghoz képest +42)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 7596 (a hétvégi napi átlaghoz képest +158)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 513 (a hétvégi napi átlaghoz képest -25)
  • Új mintavételek száma: 20 309 (a hétvégi napi átlaghoz képest -21 229)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 126 420 (a hétvégi napi átlaghoz képest +5461)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 842 885 (a hétvégi napi átlaghoz képest képest +3807)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 2 515 398 (a hétvégi napi átlaghoz képest +67 999)

közölte a hétfőn regisztrált adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Változott a koronavírus-adatok adatközlése, ezért csökkent jelentősen hétfőre a péntekihez képest a lélegeztetett betegek száma: míg pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, addig ez a szám hétfőre már csak 538 volt, ami jelentős, több mint 20 százalékos csökkenést jelent. Közben pedig a kórházban lévő fertőzöttek száma tovább nőtt. Az anomáliát az okozza, hogy már csak azokat kell lélegeztetett betegként megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek, azokat nem, akiknél ez nem invazív módon (például arcmaszkkal, de géppel) történik.

A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette a 444-nek, hogy a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak előbbi szerepel. Arra a kérdésükre, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, már nem kaptak választ. A fenti változtatás miatt a lélegeztetett betegek száma a korábbi számokkal nem vethető össze adekvátan.

A világszerte számos lezárást és óvatossági intézkedést hozó omikron variáns Magyarországon még nincs jelen – ezt hétfőn jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos azután, hogy a hétvégén öt napra visszamenőleg több mint 400 vizsgálatot végzett a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy megállapítsák, megjelent-e Magyarországon az omikron variáns, de egyetlen ilyen esetet sem találtak.

Egyelőre nem tudni, hogy az omikron veszélyesebb-e, mint az előző variánsok, de a WHO szerint világszintű, nagyon magas kockázatot jelent. Az omikron variánst először Botswanában, majd pedig Dél-Afrikában azonosították november 11-én, és már a legtöbb európai országban jelen van: hétfőn megerősítették, hogy Ausztriában is felbukkant. Az új variáns miatt a világ országai sorra rendeltek el beutazási korlátozásokat az Afrika déli részén lévő országokkal szemben. A britek is szigorítottak, csak PCR-teszttel lehet belépni Nagy-Britanniába, kötelező a karantén is, Izrael pedig teljesen lezárta határait a külföldiek előtt.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!