Izrael lezárja határait minden külföldi előtt

2021. november 27. – 23:49

Izrael lezárja határait minden külföldi előtt
Fotó: Ammar Awad / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael szombat éjjel bejelentette, hogy két hétre lezárja a Ben Gurion repülőteret minden külföldi előtt, a külföldről hazatérő izraeli állampolgárok számára pedig köztelezővé teszi a három napos karantént, írja a Times of Israel.

A beoltott izraelieknek – akiknek eddig a szabályok szerint a landolás után teszten kellett átesniük, és a negatív eredményig elkülönítve kellett maradniuk – mostantól kötelező lesz 72 órára karanténba vonulniuk, és a megérkezésüket követő harmadik napon újabb COVID-tesztet elvégezniük. A nem beoltottaknak pedig legalább egy hétig kell karanténban maradniuk, amit csak a hetedik napon elvégzett negatív teszteredmény kézhezvételét követően hagyhatjnak el.

A tiltólistán lévő országokból érkező izraelieknek erre a célra kijelölt hotelekbe kell vonulniuk, amit csak a negatív tesztjük birtokában hagyhatnak el. A tiltott országok pirossal jelölt listáján már 50 ország szerepel. Az intézkedések vasárnap éjjel lépnek érvénybe. Izrael november elején nyitotta meg újra kapuit a külföldi turizmus előtt, a járvány kezdete óta tulajdonképpen először.

Az Izraelből más országokba utazóknak hivatalosan nyilatkozniuk kell, hogy nem látogatnak el a tiltólistán szereplő országokba. Ha mégis így tennének, vagy akár megkísérlik áthágni a szabályt, 5000 sékeles (nagyjából félmilló forintnyi) bírságra számíthatnak.

Izraelben a bejelentéskor egy igazolt és 7 vélelmezett omikron variánssal fertőzött betegről tudnak, közülük hárman nem is utaztak külföldre az utóbbi időben. A megerősített fertőzött nemrég tért vissza a Malawi Köztársaságból, a diagnózis felállítása előtt buszon is utazott, így utastársai is megfertőződhettek. Szombat estig a kontaktkutatás az utasok felét sikerrel azonosította. A vélelmezett esetek közül négyen az elmúlt napokban tértek vissza külföldi útjukról. A 7 feltételezett omikron-fertőzött közül hárman voltak beoltva, négyen viszont nem.

Gideon Szaár igazságügyminiszter ellenezte a teljes zárlatot, szerinte a rendelkezések túlzóak. Naftali Bennett miniszterelnök szerint viszont Izraelnek óvatosnak kell lennie és minél kisebb kockázatot kell vállalnia, amíg biztosabb információk birtokába nem kerülnek az omikron variánssal kapcsolatban.

Bennett közölte, hogy szombat este beszélt a Pfizer és a Moderna vezetőivel is, valamint tanácskozott az egészségügyi minisztérium vezető tisztviselőivel és más egészségügyi szakértőkkel. Felszólította az izraelieket, hogy oltassák be magukat és ha még nem tették, vegyék fel a harmadik oltást, még akkor is, ha már átestek a betegségen. Benett szerint a gyerekeket lehetőség szerint még a november 28-án, vasárnap este kezdődő Hanuka előtt minél többeknek be kellene oltatni.

Szombaton az omikron megérkezett Európa több országába is.

  • Délután a németek megerősítették, hogy 2 fertőzöttnél is azonosították az új variánst.
  • Az olasz egészségügyi hatóságok szombat este közölték, hogy Olaszországban is azonosították az omikron változat első fertőzöttjét egy olyan személynél, aki nemrégiben Mozambikban járt, a fertőzött személy és családtagjai is tünetmentesek.
  • Szombat este a csehek is bejelentették az első igazolt fertőzöttet, a Prágától északra fekvő Liberec kórházában azonosították a variánst egy fertőzött nő mintájában, aki Namíbiában járt, majd Dél-Afrikán és Dubajon keresztül repült vissza az országba. Be volt oltva, tünetei enyhék.
  • Ausztria is jelentett egy lehetséges,
  • Dánia pedig két lehetséges esetet. Ez utóbbiakról azt mondta Magnus Heunicke egészségügyi miniszter, hogy nagy pár napon belül lehetnek meg a vizsgálatok biztos eredményei.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!