Ausztriában is felbukkant az omikron variáns

2021. november 29. – 05:38

Másolás

Vágólapra másolva

Mostanra már legalább egy tucatnyi országban igazolták a koronavírus új variánsának, az omikronnak a jelenlétét, ebben a cikkünkben folyamatosan frissítjük azoknak az országoknak a listáját, ahol megerősítették a felbukkanását.

Hétfőn megerősítették a koronavírus omikron variánsának jelenlétét Ausztriában. Dorothee von Laer virológus szerint harminc további gyanús eset van, amit még vizsgálnak, írja a Kronen Zeitung. A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából. Korábban két vakcinát kapott koronavírus ellen, semmilyen komoly tünete nincs.

Az MTI szerint Kanadában is felbukkant az új variáns. A kanadai Ontario tartományban a koronavírus omikron mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, akik nemrég Nigériában jártak. Ottawában élnek, elkülönítették őket, és jelenleg a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy kikkel érintkezhettek az utóbbi időben.

Megjelent már az omikron variáns Csehországban, Olaszországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és az Egyesült Királyságban is.

Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb iparú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését az omikron terjedése miatt.

Az angliai Essex egyik iskolájában gyerekeket és tanárokat is tesztelnek, miután egyikük kapcsolatban állt az egyik igazolt angliai omikron-fertőzöttel. A 7 év feletti gyerekeknek javasolják, hogy a közösségi terekben viseljenek maszkot, és a BBC jelentése szerint keddtől kötelező lesz maszkot viselni a közösségi közlekedési járatokon és az üzletekben is.

A skót kormány a hivatalos oldalán közölte, hogy négy esetet Lanarkshire megyében, kettőt pedig Glasgow környékéről jelentettek. A skót egészségügyi szolgálat próbálja kideríteni a vírus eredetét, kontaktkutatásba is kezdtek, vizsgálják, hogy az igazolt fertőzöttek kikkel találkoztak az elmúlt hetekben.

Portugáliában egyszerre tizenhárom esetet regisztráltak, mindannyian a Belenenses portugál futballcsapat játékosai és stábtagjai, akik szombaton a Benficával játszottak. A klub közlése szerint a teljes csapat, játkosokkal és a stábtagokkal együtt, összesen 44-en jelenleg karanténban vannak.

Sok európai ország felfüggesztette a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Kanada, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt. Izrael és Japán hétfőn megtiltotta a beutazást a külföldiek számára, Ausztrália pedig ugyan szerdától feloldotta volna a külföldi beutazók kéthetes karantén-kötelezettségét, a miniszterelnök bejelentése alapján az omikron megjelenése ezt átírta, így marad a korlátozás.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánsról a WHO hétfőn „nagyon magas a kockázatúnak” minősítette, mert a szervezet szerint várhatóan nemzetközi szinten el fog terjedni és újabb fertőzési hullámokat idézhet elő.

Rengeteg problémás mutációja van az Afrika déli részén felbukkant koronavírus-változatnak, sokkal több, mint amennyi bármelyik eddigi variánsban együtt megvolt. Még keveset tudunk, de a kutatók nagy erőkkel vizsgálják. Az már látszik, hogy több mutációja segítheti a vakcinák megkerülését. A fő kérdés, hogy milyen a terjedőképessége: valódi gondot akkor okozhat, ha képes kiszorítani a deltát. Az eddigiek alapján lehet, hogy képes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!