WHO: Világszintű, nagyon magas kockázatot jelent az omikron variáns

2021. november 29. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus omikron variánsa várhatóan nemzetközi szinten el fog terjedni, így „nagyon magas a kockázata” annak, hogy újabb fertőzési hullámokat idéz elő, amelynek néhány térségben „számos következménye lehet” – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn.

A WHO a növekvő esetszámok miatt arra hívta fel tagországainak figyelmét, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok oltását. „Az omikron variánsban példátlan számú tüskemutáció található, ami azért aggasztó, mert megváltoztathatja a világjárvány eddigi pályáját” – idézte a világszervezetet a Reuters.

A WHO kiemelte azt is, hogy a koronavírus új variánsához kapcsolódóan eddig nem jelentettek halálesetet sehonnan, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy mennyire hatástalanok vagy hatásosak az eddig alkalmazott oltóanyagok az omikron ellen. A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését.

A koronavírus új, az eddigieknél több szempontból aggasztóbb variánsa múlt héten jelent meg Afrika déli országaiban, és pénteken már Európában is azonosították. Hétfőn megerősítették, hogy Ausztriában is felbukkant az omikron variáns, és megjelent Skóciában és Portugáliában is.

A világjárványt okozó koronavírus – más vírusokhoz hasonlóan – folyamatosan mutálódik, ezzel újabb és újabb variánsok jönnek létre. A legtöbbjük nem érdemel különösebb figyelmet, némelyik azonban egy-egy új mutációval olyan tulajdonságokra tesz szert, amelyekkel nagyot lendíthet a járványon, illetve nehezítheti a védekezést. Erről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!