December 11-ig meghosszabbították a lezárást Ausztriában

2021. december 1. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában szerdán december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot, a korábban tervezettnek megfelelően, mivel az intézkedések ellenére megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma. Egy parlamenti bizottság kedden jóváhagyta az országban november 22-én kezdődött, negyedik országos járványügyi zárlat meghosszabbítását – jelentette szerdán az APA osztrák hírügynökség. A parlamenti bizottsági döntésre azért volt szükség, mert egyes járványügyi intézkedéseket csak tíz napra lehet elrendelni.

A kormány az egészségügyi zárlat meghosszabbítását azzal indokolta, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát.


A rendelkezés szerint csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk. A szabályok ugyanakkor lehetővé teszik a karácsonyfák árusítását. A most elrendelt zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár november közepén még azt prognosztizálta, hogy a lezárás tíz napig tart majd, és legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Az ország hétnapos fertőzöttségi rátája csökkenni kezdett, kedden 894,2 eset jutott százezer lakosra, szemben a zárlat kezdetének napján tapasztalt több mint 1100 esettel. A beoltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sorra megdönti a napi rekordokat.

Hétfőn megerősítették a koronavírus omikron variánsának jelenlétét Ausztriában is, a megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából, korábban két vakcinát kapott koronavírus ellen, semmilyen komoly tünete nincs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!