108 ezren kapták meg a koronavírus elleni első oltást az oltási akcióban

2021. december 1. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltási akcióban eddig összesen 886 ezer oltást adtak be, 108 ezren az első oltást, 725 ezren a harmadik oltást vették fel – derül ki a kormány legfrissebb Facebook-posztjából. Az oltási akció vasárnapig tart, így előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

A kormány először oltási akcióhetet hirdetett, amely november 22-én kezdődött, és már az első napja megmutatta: ha nem kell regisztrálni az oltásra, az olyan sok embert képes ösztönözni vakcinálásra, amennyit régen nem láttunk az éppen csak vegetáló hazai oltási programban. Az oltási akcióhét első napján kígyózó sorok álltak a kórházak előtt, Budapesten és az ország más pontjain is. Az akcióhét első napját megelőző harminc napban átlagosan 2900 első oltást adtak be naponta, tehát csak november 22-én legalább hatszor annyian kérték az első dózist.

Bár a koronavírusról tájékoztató oldal továbbra is csak hétköznap közli a napi adatokat, nehéz követni a számok pontos alakulását, mert a hétvégék mindig nagyobb kiugrásokat mutatnak, alapvetően mégis az látszik, hogy azokban a hetekben, amikor az oltást csak regisztrációhoz kötötten lehetett felvenni, egy hét alatt általában kicsivel több mint húszezren vették fel az első oltást.

Az oltási akcióhetet megelőző hónapokban gyakorlatilag egy helyben toporgott a magyar oltási program, a tavasz eleji fellendülés után már május végére látványosan belassult, majd július végére el is párolgott az átoltottsági előnyünk, és az oltási akcióhét előtt az oltakozási hajlandóság úgy megcsappant, hogy Magyarország az uniós átlag alá csúszott átoltottságban.

A kormány az utóbbi időben így-úgy próbálta orvosolni a lecsökkent oltási kedv problémáját: időseket próbáltak megcélozni egy oltási kampánnyal (nem túl sok sikerrel), bevezették, hogy a munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalóknak, teleplakátolták az országot Merkely Béla mosolygó arcával, aki aztán más vakcinát adatott be magának harmadiknak, mint amilyet korábban ő maga ajánlott az embereknek. Miután az ilyen célzott akciók sem hoztak érdemi változást, a kormány narratívája ekkor már az volt, hogy a negyedik hullám az oltatlanok járványa lesz, sőt, Orbán Viktor pár napja még azt is mondta: „az oltásellenesek vagy beoltatják magukat, vagy meghalnak”. Ezek után kezdődött el az akcióhét, amit egy héttel meghosszabbítottak, így most vasárnapig, tehát december 5-ig tart.

Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban, és a teljesen zavaros adatközlés miatt a nemzetközi statisztikákban úgy néz ki, mintha Magyarországon minden hétvégén megszűnne a járvány. Ennek részleteit ebben a cikkünkben dolgoztuk fel.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!