Orbán Viktor: Az oltásellenesek vagy beoltják magukat, vagy meghalnak

2021. november 19. – 08:55

Orbán Viktor: Az oltásellenesek vagy beoltják magukat, vagy meghalnak
Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. november 19-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nyakig vagyunk a koronavírus-járvány negyedik hullámában, és a szakértők szerint a számok még emelkedni fognak – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel.

A miniszterelnök szerint mindenki elkaphatja a vírust, de nem mindegy, hogy milyen következményei lesznek. Úgy fogalmazott, közvetlen életveszélyben vannak az oltatlanok, és nemcsak magukra jelentenek veszélyt, hanem mindannyiunkra. Orbán szerint meg kell győzni az oltáselleneseket, hogy meg lehet bízni az oltásban, mint ahogy a bárányhimlő, mumpsz és jó néhány halálos betegség ellen is megkapjuk az oltást gyermekkorunkban.

„Az oltásellenesek vagy beoltják magukat, vagy meghalnak”

– jelentette ki a kormányfő. Ha mindenki beoltatná magát, Orbán szerint nem lenne negyedik hullám, csak hullámocska, és az ötödik hullámot is meg lehetne úszni. „Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltsa magát” – fogalmazott, hozzátéve, az oltatlanok csak megnyújtják a járványt.

Járványügyi dossziéból dolgozik a kormány

Hatmillió ember kapta meg eddig az oltást Magyarországon. A kormány arra számít, hogy december környékén már lesz olyan szakvélemény, ami eldönti, be szabad-e oltani az 5–12 év közötti gyerekeket. Oltóanyagból bőven van elég, 10 milliós számot említett a miniszterelnök, és azt is mondta, akár a negyedik oltást is be lehetne adni mindenkinek.

Arról is beszélt Orbán, hogy a csütörtökön bejelentett védelmi intézkedések nem jelentenek védelmet a vírus ellen, csak a járvány terjedésének sebességét lassítják. Minden járványhullám után készül egy dosszié, amit eltesznek, és a következő hullámnál már napra pontosan tudják, hogy milyen intézkedéseket kell tenni – mondta a miniszterelnök. Tudják például, hogy hol vannak szakorvosok, és milyen munkarendet kell bevezetni.

Kiemelt járványkórház lesz a kiskunhalasi, de csak akkor nyitják meg, ha valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek.

„Holnap-holnapután, bármikor megindíthatjuk, amikor szükség lesz rá”

– fogalmazott Orbán. Központi irányítás alá fogják vonni, és átvezényelnek orvosokat, nem a megyei kórháznak kell megoldania.

A benzinár befagyasztásáról: Ilyenkor nem gatyázni kell, hanem vágni

Orbán szerint a kormány régóta politikai küzdelmet vív a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében, most ez egészült ki a benzinár befagyasztásával. A miniszterelnök úgy látja, eddig helyesen a piacra bízták az árakat, mert szerinte az a legjobb, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia, de van olyan helyzet, amikor szükség van rá.

Ha még csak egy-egy napra lenne kiugró a benzinár, Orbán szerint ki lehetne bírni valahogy. Miután viszont a szakértők azt mondták, hogy még több hétig vagy akár hónapokig magas lesz a benzinár, korrigálnia kellett a kormánynak – tette hozzá. Már csak azért is, mert a magas benzinár „akkor is bekopog a lakásba”, ha valakinek nincs autója, hiszen például az élelmiszerárakon is meglátszik.

Orbán azt a szakmai műhelytitkot is megosztotta a hallgatósággal, hogy a kormányban vita folyt a benzinár szabályozásáról, de mint fogalmazott, „ilyenkor nem kell gatyázni”, ha rendkívüli helyzet van, akkor – mint az orvosok szokták – vágni kell, be kell avatkozni.

„Én úgy voltam vele, ha vágunk, akkor vágjunk rendesen”

– mondta, és kiszámolták, mennyit bírnak ki a piaci szereplők. Így jött ki a 480 forintos ár.

Mint minden döntés után, most is azonnal begyűjtötték a véleményeket, és Orbán szerint 80 százalék feletti az intézkedés támogatottsága.

A brüsszeli bürokrácia vért hányt a rezsicsökkentéstől

Sok szó esett az interjúban a rezsicsökkentésről. A műsorvezető mindenáron ki akarta szedni Orbán Viktorból, hogy mégis miért támadja a baloldal és Brüsszel a rezsicsökkentést.

„A brüsszeli bürokrácia vért hányt a rezsicsökkentéstől”

– adta meg az egyszerű választ a miniszterelnök. Szerinte Brüsszelben elhajítják a tollaikat és agyukat is a magyar kormány döntése után, nincsenek hozzászokva ilyenhez. Mint fogalmazott, ott „a multik diktálnak”, és az olyan döntések, hogy valamit adjanak az embereknek, ritkák, mint a fehér holló.

„A baloldal mindig is a multik oldalán állt” – folytatta Orbán, és azt is hozzátette gyorsan, hogy a jelenlegi kormány az emberek oldalán áll. A fiatalabb hallgatók kedvéért pedig felidézte, hogy 2010 előtt kétszer-háromszor ennyi volt az áram és a gáz ára, pedig a baloldali kormány megígérte, hogy sohasem fogják megemelni. Szerinte a baloldal hibát követ el, hogy az emberek helyett a multik mellé áll, akik kiviszik az országból a profitot. Orbán azt vallja, a terheket a multiknak, bankoknak, energiacégeknek is viselniük kell, ha baj van.

A kormány hetek óta dolgozik azon, hogy a kisvállalkozókra is kiterjesszék a rezsicsökkentést. Orbán szerint ez azért van, mert a nagyok kibírják a magas rezsiárakat, a kicsik nem. Jövő hét elején dönthetnek erről, de a miniszterelnök indokoltnak tartja, hogy a kisvállalkozásokat is kimentsék a magas rezsiárak alól.

Az autógyártás visszaesése miatt nem lesz meg a gazdaság nyolcszázalékos növekedése

A vártnál gyengébb lett a harmadik negyedévi gazdasági emelkedés. Orbán – mint fogalmazott – az óvatos duhajok közé tartozik, „szép dolog a vagányság és a bátorság, de azért felelősség is van a világon”. Ő azt mondta, ha 5,5 százalékos emelkedésnél kijönnek a számok, akkor a családoknak adják vissza az adót, amit 2021-ben befizettek, hiszen őket érintette legjobban a járvány. Mások ennél magasabb növekedést mondtak – osztott meg egy újabb műhelytitkot a miniszterelnök.

Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz, a 6 százalék is, közelebb a 7 százalékhoz, de nem lesz meg a 8 százalék, mint azt a legoptimistább várakozások mutatták.

Ez azonban nem a magyar gazdaságon múlott, hanem a globális ellátási láncon. A járvány miatt több termék előállítása is késett vagy drágább lett. Ezek közé tartoznak például a csipek, amelyek hiánya nagyban érinti az autógyárakat. Magyarországon az autógyárak időnként csak egy műszakban tudnak gyártani a csiphiány miatt, ez pedig meglátszik a gazdasági növekedésen – mondta Orbán.

Ezúttal se mondhatni, hogy a műsorvezető túlságosan megizzasztotta volna a miniszterelnököt. Orbán a kritikus kérdéseket itthon jó pár éve kerüli, viszont évek óta szinte minden pénteken bemegy a Kossuth rádióba, hogy interjút adjon az évi 120 milliárd forint közpénzből működő közmédia egyik vezető szerkesztőjének. A témával a Telex Magyarázóban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!