Orbán: Mindenkit személyesen meg fogunk keresni a harmadik oltás miatt

2021. december 3. – 07:32

frissítve

Orbán: Mindenkit személyesen meg fogunk keresni a harmadik oltás miatt
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án – Fischer Zoltán /Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A járványról, Brüsszelről, a baloldalról és a rezsiharcról beszélt a miniszterelnök. Percről percre közvetítettük az interjút.

A járványról, Brüsszelről, a baloldalról és a rezsiharcról szólt a miniszterelnöki interjú. Hamarosan érkezünk az összefoglalóval.

A baloldal azt akarja, hogy többet fizessenek az emberek az áramért és a gázért, a jobboldal azt, hogy kevesebbet – mondja Orbán.

A budapestieknek és a hódmezővásárhelyieknek is az a jó szerinte, ha az emberek kevesebbet fizetnek az áramért és gázért. A kormány döntése után az önkormányzatok is csatlakozni tudnak egyetemes energiaszolgáltatókhoz, így alacsonyabb lesznek a felhasználói díjak.

Mióta a magyar kormány megnyerte a rezsiharcot Brüsszelben, a veszteségeket a nagy cégeknek kell viselniük Orbán szerint a nemzetközi árak növekedése esetén. Az energiaárak elszállásáról van most szó.

33 ezer kisvállalkozónak segít a magyar kormány, hogy kedvezőbb díjszabású energiarendszerbe léphessenek be. Ehhez pedig a kormány gondoskodik arról, hogy az MVM a jövőben is helyt tudjon állni, és jól működjön. Kevesebbet fizetnek Magyarországon az áramért és gázért, mint Európában.

Brüsszel be akar avatkozni a jövő évi magyar választásba, hogy akadálytalanul érvényesítse érdekeit a migrációban és a gyermekek szexuális nevelésében. Olyan kormányt akarnak, amely csak annyit mond, „jawohl”, a magyar kormány azonban ellenáll – mondta Orbán.

Jogaink vannak, a pénz jár nekünk, ide fognak érkezni az uniós források, amiket visszatartanak. Nincs kétsége Orbánnak, hogy meg fognak érkezni a Helyreállítási Alap pénzei. „Ez egy idegjáték” – fogalmazott Orbán, fenyegetik a magyarokat, túlerőben vannak, de mint a migrációs népszavazás után a bevándorlásban, most is győzni fog a magyar kormány. Eddig is teljesítették a szükséges feltételeket, nincs ténybeli alapja az uniós zsarolásnak.

Orbán szerint az Európai Unió azért zsarolja a magyarokat, mert fontos számukra, hogy beengedjék az iskolákba az LMBTQ-aktivistákat. „Mi nem támadtunk meg senkit” – mondta Orbán, „mi csak a saját nemzeti hatáskört védjük”.

Van egy lökdösődés, kesze-kuszaság, hogy melyik nemzetközi szervezet mit mond a tavasszal elfogadott gyermekvédelminek nevezett törvényről. Orbán nem szeretné, hogy a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság vagy akárki beleszóljon abba, hogy mi magyarok miként neveljük a gyermekeinket. A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a gyermekei magyarok legyenek, vigyék tovább a kultúránkat, és „azt akarjuk, hogy a jövőben is magyarok éljenek Magyarországon” – fogalmazott. „Jogunk van ahhoz, hogy így gondolkodjunk”, és „jogunk van ahhoz, hogy megvédjük az álláspontunkat” – tette hozzá.

Orbán szerint van Nyugat-Európában egy hullám, amely nem tartja tiszteletben, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülő joga. Nem szeretné, hogy aktivisták népszerűsítsenek mindenféle eszméket, ideákat, életmódokat az iskolákban. „Ki kell állnunk a saját gyermekeink védelmében”, ezért is írnak ki népszavazást a kérdésben.

Óriási nyomás alatt vagyunk a miniszterelnök szerint, a kormány úgy tudja megvédeni a magyarok érdekeit, ha népszavazáson megerősítik ezt az álláspontot. A migrációs népszavazásnál ez bevált, megerősítette a kormány a tárgyalási pozícióját, ezért nincs a mai napig menekültkvóta.

Az első egy-két nap tapasztalt ijedtség nagyobb volt az omikron variáns megjelenése után, mint amekkora veszélyt az új mutáció jelent. Inkább óvatosak, de figyelik a tudományos eredményeket, Orbán szerint a tudománynak még nincs egységes álláspontja.

Orbán arra kéri a pedagógusokat, hogy vegyék fel az oltást, mert a gyermekek a legfontosabbak, és a szülők részéről jogos elvárás, hogy a gyerekek egészsége miatt minden pedagógus legyen beoltva.

A kormány mindenkit meg fog személyesen keresni, aki felvette az első két oltást, de nem adatta be a harmadikat – mondta Orbán. Senkire nem fogják rátörni az ajtót, emailben, SMS-ben fogják megkeresni azokat, akiknek lejár a védettségi ideje. Sokan szerinte nem tudják, hogy a két oltás nem örökre szól, a tudomány mai állása szerint hat hónap után csökken a védettség.

A következő másfél hónapban az ország minden településén lesz oltási akciónap. Orbán azt várja ettől, hogy rapid sebességgel növekszik majd a harmadik oltást felvevők száma.

„A legnagyobb ajándék, amit idén egymásnak adhatunk, hogy beoltjuk magunkat” – fogalmazott a miniszterelnök, ezért hosszabbították meg az oltási akcióhetet.

Fantasztikusan küzdött eddig mindenki az egészségügyben, jól állja a sarat a magyar egészségügyi kapacitás. Ausztriában azért kellett szigorúbb korlátozásokat bevezetni, mert a bevonható kórházi ágyak száma jóval kisebb, mint Magyarországon, azaz jóval gyengébb az osztrákok egészségügyi kapacitása, mint a magyaroké. Technikailag jól felszerelték a magyar kórházakat és kiváló emberek szolgálnak az intézményekben.

„A számok magukért beszélnek” Orbán Viktor szerint. Az oltópontokon 1 millió oltást adtak be az elmúlt két hétben a meghosszabbított akcióhéttel. Ebből 800 ezer harmadik oltás és 115 ezer első oltás. Az elmúlt két hétben az emberek biztonsága az oltásokkal jelentősen nőtt – tette hozzá.

A harmadik oltással is száguldunk, vágtatunk – mondta a miniszterelnök, 2,6 millióan kapták már meg a harmadik oltást. Ez a lakosság 27 százaléka, ami jóval magasabb az uniós átlagnál.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette a kormány legfrissebb járványügyi intézkedéseit:

  • egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet;
  • kiterjesztik a kistelepülésekre is az oltópontokat;
  • megpróbálják elérni a két dózissal oltottakat, hogy a harmadik oltás felvételére biztassák őket;
  • egy idő után az oltottsági igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni;
  • az 5–11 éves gyerekek oltásához két hét múlva 2 millió adag Pfizer-vakcina érkezik az Európai Unión keresztül.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetével itt olvashat bővebben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!