A Pfizer és a Moderna vakcinája is rendkívül hatékony emlékeztető oltásként egy brit tanulmány szerint

2021. december 3. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb tanulmány igazolta, hogy az emlékeztető oltások jelentősen megerősítik a szervezet koronavírussal szembeni immunvédelmét – írja a Guardian.

A Lancet orvosi szaklapban csütörtökön közzétett tanulmányban a brit Cov-Boost nevű kísérlet kutatói azt írták, hogy a két AstraZeneca-oltás után Pfizert kapók ellenanyagszintje egy hónappal később közel 25-ször magasabb volt, mint a kontrollcsoporté. A háromszor is Pfizer-vakcinával oltottak esetében az ellenanyagszint több mint nyolcszorosára nőtt a harmadik oltás után.

A vizsgálat szerint a leghatásosabb emlékeztető oltás a Moderna-vakcina teljes adagja volt. Az AstraZenecával oltottaknál 32-szeresére, a Pfizerrel oltottaknál pedig 11-szeresére emelte az ellenanyagszintet. (A Moderna-vakcinából a legtöbb helyen csak fél adagot adnak harmadik oltásként. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.)

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy mind a Pfizer, mind a Moderna által fejlesztett mRNS-vakcina rendkívül hatékony emlékeztető oltás. A tanulmány szerzői nem találtak biztonsági aggályokat a mellékhatásokkal kapcsolatban. A kutatásban részt vevők leggyakrabban fáradtságról, fejfájásról és karfájásról számoltak be mellékhatásként.

„Ezek figyelemre méltóan hatékony immunológiai erősítők, messze meghaladják azt a szintet, ami a kórházba kerülés és a halálozás megelőzéséhez szükséges” – mondta Saul Faust professzor, a vizsgálat vezetője, a southamptoni University Hospital klinikai kutatóintézet igazgatója. A tanulmány szerint az AstraZeneca vakcinája is hatékony emlékeztető oltás. Két adag AstraZeneca után háromszorosára, míg két adag Pfizer után ötszörösére emelte az ellenanyagszintet.

Az antitesteken túl a tudósok azt is vizsgálták, hogy a harmadik oltás milyen hatással van a T-sejtekre – az immunrendszer egy másik fontos összetevőjére, amely a súlyos betegségek megelőzésével áll összefüggésben. A legtöbb emlékeztető oltás, a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája is növelte a T-sejtek szintjét, függetlenül attól, hogy milyen típusú volt az első két oltás.

Egy októberben publikált izraeli kutatás szintén arra jutott, hogy a harmadik adag oltás jelentősen növeli a súlyos betegség elleni védettséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!