Súlyos pénzbírságra számíthatnak Ausztriában az oltásbliccelők

2021. december 6. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria a koronavírus elleni védőoltást elbliccelőket vaskos pénzbüntetéssel sújthatja.

– derült ki az egészségügyi minisztérium egyelőre nem nyilvános törvénytervezetéből, melybe a The Local helyi angol nyelvű hírportál szerint több osztrák lap is bepillantást nyert.

A tervezet szerint a védőoltást a 14 éven felettiek számára kötelezővé tévő törvény január 2-i életbe lépését követően február 1-ével élesedik a büntetéseket tartalmazó jogszabály, de ezt követően egészen március 15-ig még tart a türelmi idő. Azonban azokat, akik március 16-ig sem oltatják be magukat legalább egydózisnyi koronavírus elleni vakcinával, 600 eurós (majdnem 220 ezer forintos) bírsággal sújtják, melyet minden, az oltást elbliccelő negyedévet követően újra kiszámláznak. A bírság elvi határa 18 hónap és 3600 euró, de a tervezetben egy olyan kitétel is szerepel, mely szerint a bírság kiszabásánál figyelembe kell venni a vétkes anyagi helyzetét is.

A vakcinabliccelők bírságából befolyt összeget teljes egészében a kórházak finanszírozására fordítják majd.

A kiszivárgott törvénytervezet kizárólag négy csoport számára ad felmentést az oltás alól:

  • a 14 évesnél fiatalabbaknak,
  • a váradósoknak,
  • azoknak, akik kevesebb mint hat hónapja kapták el a koronavírust,
  • illetve azoknak, akiket valamilyen egészségi probléma miatt nem lehet oltani

Az egészségügyi minisztérium és más kormányszervek egyébként folyamatosan figyelmeztetik az oltatlanokat az oltás felvételére, és arra is sürgetik az embereket, hogy ne várják meg a kötelező oltást.

Ahogy arról írtunk, annak ellenére, hogy a hétvégére az osztrák lakosság 71,7 százaléka kapott legalább egy dózist az ott engedélyezett koronavírus elleni vakcinákból (Ausztriában a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen védőoltásával oltanak), a kormány november közepén drasztikus lépéseket hozott a járvány megfékezésére. Ennek egyik eleme, hogy január 2-tól bevezetik a kötelező védőoltást, ennek értelmében mindenkit be kell oltani legalább egy dózissal legkésőbb március 15-ig. A második dózisért 14-42 nappal ezt követően kell majd jelentkezni, a harmadikért pedig 120-270 napon belül.

A kötelező oltáson kívül a kormány november 22-étől – több tízezer embert megmozgató tiltakozó akciót kiváltva – egészségügyi zárlatot is elrendelt, mely egy hosszabbítást követően december 11-ig tart. Ennek értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak. A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Az oltatlanokat már november elején kitiltották a vendéglátóhelyekről, november közepétől pedig már elvileg az otthonukat is csak meghatározott célból hagyhatják el – csakhogy ezt a korlátozást valójában igen nehéz betartatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!