Ausztriában vasárnaptól vége a korlátozásoknak, de csak az oltottaknak

2021. december 7. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria vasárnap megszünteti a két hete életbe lépett lezárásokat – erősítette meg Karl Nehammer kancellár kedden, egy nappal hivatalba lépése után, de ez az oltatlanokra nem vonatkozik majd, írja a Reuters.

A szigorításokat a napi új fertőzöttek számának rekordszintű emelkedése után vezették be. A fertőzések száma azóta csökkent, de az intenzív osztályokra kerülők száma még mindig emelkedik.

A nyitás részleteit a kormány és Ausztria kilenc tartományának kormányzói szerdán tisztázzák majd. „A nem beoltottakra vonatkozó zárlatot viszont fenntartjuk” – mondta Nehammer.

„Minden oltatlan számára, akit megviselnek a lezárások, van egy világos kiút: éljenek a lehetőséggel, és oltassák be magukat”

– mondta a kancellár. Arra a kérdésre, hogy az éttermek és szállodák újra kinyithatnak-e a hétvégén, Nehammer azt mondta, hogy erről már megállapodtak a tartományi kormányzókkal, és a cél az, hogy az üzletek a lehető legszélesebb körben újra megnyithassanak.

Az egyes tartományok viszont szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be az országosnál. Michael Ludwig, Bécs polgármestere például bejelentette, hogy a fővárosban a nem létfontosságú üzletek és a karácsonyi vásárok hétfőn kinyithatnak ugyan, de az éttermek és kávézók csak egy héttel később fogadhatnak majd vendégeket.

Ausztriában egy tervezet szerint a védőoltást a 14 éven felettiek számára kötelezővé tévő törvény január 2-i életbe lépését követően február 1-ével élesedik a büntetéseket tartalmazó jogszabály, de ezt követően egészen március 15-ig még tart a türelmi idő. Akik március 16-ig sem oltatják be magukat legalább egydózisnyi koronavírus elleni vakcinával, 600 eurós (majdnem 220 ezer forintos) bírsággal sújtják, melyet minden, az oltást elbliccelő negyedévet követően újra kiszámláznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!