A 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást itthon

2021. december 7. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig nem nagyon reklámozta a kormány, de a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalra kedden kikerült egy Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők című cikk, amiből kiderült, hogy már a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást, ráadásul a cikk szerint 1500 kamasz már meg is kapta.

Mint írják,

„a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.”

Az egészséges 18 év alattiaknál a harmadik oltás szükségességéről nincs még szakmai konszenzus a világban, pár hete amikor a Telex hivatalosan rákérdezett erre, az derült ki, hogy még itthon sincs erre sem javaslat, sem pedig lehetőség. Ezért most ismét megkerestük az operatív törzset, hogy megtudjuk, mikor és milyen indokokkal tették lehetővé a 12 éven felüliek harmadik oltását.

Kérdésünkre az operatív törzs tájékoztatásul elküldött egy november 25-i bejegyzést a koronavirus.gov.hu oldalról, melynek 4. bekezdésében először van szó arról, hogy a 12 éven felüliek is kaphatnak harmadik oltást. Egyelőre arra azonban még nem kaptunk választ, hogy pontosan mikor rendelték ezt el, és milyen szakmai indokokra hivatkozva.

Az oltási akció két héttel ezelőtti kezdete óta már 22 ezer 12–17 éves oltását kérték a szülők, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek. A 12–15 éves korosztály oltása júniusban indult, átoltottságuk jelenleg 39 százalékos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!