Uniós vizsgálat: működik a vektorvakcinára adott mRNS-vakcina

2021. december 7. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását is javasolja a koronavírus elleni immunizáló oltás, valamint az emlékeztető oltások esetében is – írja a két uniós ügynökség közös közleménye alapján az MTI.

A közlemény szerint az EMA és az ECDC szakértői megállapították: a vektoralapú vakcinák – például az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson oltóanyagai – az úgynevezett mRNS-vakcinákkal – például a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltóanyagaival – kombinálva „jó antitesttermelést váltanak ki”, és magasabb a fehérvérsejtek csoportjához tartozó, a fertőzések ellen fellépő T-sejtek termelése is, mint ugyanazon vakcina alkalmazása esetén.

A vizsgálat lényege, hogy megnézték, lehet-e hatásosan úgy is oltani, ha keverik az oltásokat, és arra jutottak, hogy lehet. Azonban jobbnak csak abban az esetben találták a keverést, ha vektorvakcina volt az első oltás, és arra adtak vektor- helyett mRNS-vakcinát. Érdemes tudni, hogy a Magyarországon gyakran előforduló kínai és orosz vakcinákat nem vizsgálták.

Az, hogy egyes országokban (például Magyarországon) a központi ajánlás miatt nem akarnak Pfizer-vakcinára Pfizert adni harmadiknak, a vizsgálatban fel se merül. Mint ahogy azt a feltételezést sem találták igazoltnak, hogy a homológ mRNS oltási sor (például 3 Pfizer) helyett jobb lenne mRNS-vakcinára vektorvakcinát adni.

Az EMA és az ECDC szakértői hangsúlyozták: ajánlásaik arra szolgálnak, hogy segítsék a nemzeti döntéshozókat, hogy oltási kampányaikban a lehető leggyorsabban és a lehető legtöbb embert képesek legyenek beoltani, és megvédeni a koronavírus-fertőzés szövődményeitől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!