Három Pfizer-oltás képes lehet semlegesíteni az omikron variánst

Legfontosabb

2021. december 8. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer és a BioNTech szerdán bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaguk három adagja képes semlegesíteni az omikron variánst, de szükség esetén 2022 márciusára akár egy új, omikronspecifikus vakcinát is képesek előállítani – írja a Reuters. Egy másik vizsgálat is arra utal, hogy a harmadik oltás hatékony maradhat az új variáns ellen is.

A két cég közös vizsgálata szerint az egy hónappal ezelőtt harmadik Pfizer-oltást kapott emberek szervezete körülbelül olyan hatékonyan semlegesítette az omikron variánst, mint két adag Pfizer-oltás a koronavírus eredeti, Kínában azonosított változatát.

A vizsgálatban a vakcinák hatására termelődő antitestek teljesítményét vizsgálták. A vakcinák által kiváltott semlegesítő antitestek fontos szerepet játszanak a fertőzés elleni védekezésben, ideális esetben még azelőtt felismerik és elpusztítják a vírust, mielőtt az bejutna a sejtekbe, és ott szaporodni kezdene. Összességében minél több ilyen antitest van a szervezetben, az annál nagyobb védettséget is jelent a vírussal való megfertőződéssel szemben. Bár az antitestek által nyújtott védelem kulcsfontosságú, és összefüggést mutat a vakcinák hatékonyságával, fontos megjegyezni, hogy az oltás utáni védettség nem feleltethető meg egy az egyben az antitestek szintjének.

„A Covid-19 terjedésének megakadályozására továbbra is az a legjobb megoldás, ha a lehető legtöbb embert teljesen beoltjuk az első két adag oltással, majd az emlékeztető oltással is” – mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

November végén jelent meg a koronavírus legújabb és eddigi legaggasztóbbnak tűnő variánsa, az elsőként a dél-afrikai régióban azonosított omikron. Még mindig keveset tudunk róla, de annyi már biztos, hogy szokatlanul sok, 32 mutációt tartalmaz csak a tüskefehérjéjén – azaz a vírusnak azon a részén, amely nemcsak a fertőzőképesség szempontjából kulcsfontosságú, de a vakcinák is elsősorban ezt célozzák. A vakcinák omikron elleni várható teljesítményéről ebben a cikkben írtunk részletesen, de adatok mindezidáig nem születtek erről.

A cég laboradatai alapján a Pfizer vakcinája az eddigi koronavírus-variánsok közül az omikronnal szemben a legkevésbé hatékony. Ugyanakkor a tudósok szerint ettől még nincs ok az aggodalomra, a meglévő vakcina harmadik adagja képes megfelelő védelmet biztosítani ellene.

Egy független vizsgálat is a harmadik oltások védőhatására utal

Szerdán egy független vizsgálat eredményét is ismertették: dél-afrikai kutatók egy csoportja szerdán tette közzé az első olyan tanulmányt, amely azt vizsgálta, hogy a Pfizer-vakcina hogyan teljesít az új variánssal szemben. A kutatók Alex Sigal vezetésével élő vírust kevertek össze hat olyan ember vérmintájával, akik korábban két adag Pfizer-oltást kaptak. A vizsgálatot olyan emberek vérmintáival is megismételték, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, és csak ezután kaptak két adag Pfizer-oltást.

Ebben a kis mintás vizsgálatban a tudósok arra keresték a választ, hogy az omikron variáns milyen hatékonyan jut be az oltott emberek sejtjeibe, és hogy az eredeti SARS-CoV-2 vírushoz képest mennyi antitest reagál az új variánsra. A vakcina teljesítményének felméréséhez a vírushoz kötődő semlegesítő antitestek számát vették alapul.

A kutatásból az derült ki, hogy az omikron variáns ugyanazon a „bejáraton” (az úgynevezett ACE2-receptorokon) keresztül jut be a sejtekbe, mint a korábbi változatok. Ez jó hír, mert ez azt jelenti, hogy a vakcinák továbbra is hasznosak. Ha a vírus egy másik bejáratot talált volna, akkor már közel sem biztos, hogy a meglévő vakcinák is hatékonyak lennének ellene.

A dél-afrikai vizsgálat szerint a két Pfizer-oltást kapók esetében 40-szer kevesebb antitest kötődött az omikronhoz, mint amit az eredeti koronavírusnál tapasztaltak.

Ez jóval nagyobb csökkenés, mint amit bármelyik korábbi, aggodalomra okot adónak minősített variáns esetében tapasztaltak a kutatók. A delta variánsnál ötszörös, a béta variánsnál pedig nyolcszoros volt az antitestek számának csökkenése.

Ugyanakkor a tudósok szerint ez a 40-szeres csökkenés nem olyan rossz hír, mint amilyennek elsőre tűnik, mert még ennél is nagyobb antitestszám-csökkenésre számítottak.

A fertőzésen korábban átesőknél valamivel kisebb mértékben csökkent a semlegesítő antitestek száma. A kutatók azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy az emlékeztető oltások sokat segítenek az omikron variáns elleni védekezésben.

A súlyos betegség és a halál ellen továbbra is jól védhetnek

Azt is fontos megjegyezni, hogy a vírus elleni védekezés nem csak az antitestek számától függ. Ha az antitestek kevésbé tudnának kötődni a vírus tüskefehérjéjéhez, az immunrendszer másik fő védvonalát jelentő T-sejtek akkor is felismerhetik a vírust – mert nemcsak az esetleg mutálódott részletekre összpontosítanak, hanem a teljes tüskefehérjére –, és hatékonyan felléphetnek ellene.

A T-sejtek a már megfertőzött sejteket támadják meg, így a vírus szaporodását akadályozzák, és elsősorban a súlyosabb megbetegedést segítenek megelőzni – ami a vakcinák elsődleges célja. A T-sejteket viszont sokkal nehezebb laborban vizsgálni, így érdemes lesz azt is figyelni, hogy a gyakorlatban mennyire okoz súlyos betegséget az oltottak körében az omikron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!