Kötelező maszkviselés, oltási igazolvány, home office – szigorítanak az omikron terjedése miatt Angliában

2021. december 8. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Már 568 ember fertőződött meg Angliában a koronavírus omikron variánsával, Boris Johnson a gyors terjedés megfékezésére több szigorítást is bejelentett szerda este.

Péntektől kötelező lesz maszkot viselni a legtöbb zárt közösségi intézményben.

Így például a boltokban, színházakban, mozikban és tömegközlekedési eszközökön. Nem írják elő viszont azokon a helyeken, ahol nem praktikus a viselete. Ilyenek az éttermek, a kocsmák vagy az edzőtermek.

A brit kormány azt kéri, hogy aki csak teheti, jövő hétfőtől otthonról dolgozzon. Szerdától pedig oltási igazolást kell majd felmutatni az éjszakai szórakozóhelyeken és a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken.

Fokozzák emellett az oltási kampányt: minden 18 éven felülinek javasolják az emlékeztető oltás felvételét. Először a veszélyeztetetteket keresik fel, majd az idősebbeket és aztán a fiatalabbakat. Továbbá hat hónapról három hónapra csökkentik a második és harmadik oltás közti időszakot.

A kormány célja Johson nyilatkozata szerint az, hogy a variáns vizsgálatának ideje alatt is lassítsa az omikron terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

Bár még nagyon sok a bizonytalanság a koronavírus legújabb variánsa körül, itt összefoglaltuk, mit érdemes róla tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!