Kötelező maszkviselés, oltási igazolvány, home office – szigorítanak az omikron terjedése miatt Angliában

2021. december 08. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Már 568 ember fertőződött meg Angliában a koronavírus omikron variánsával, Boris Johnson a gyors terjedés megfékezésére több szigorítást is bejelentett szerda este.

Péntektől kötelező lesz maszkot viselni a legtöbb zárt közösségi intézményben.

Így például a boltokban, színházakban, mozikban és tömegközlekedési eszközökön. Nem írják elő viszont azokon a helyeken, ahol nem praktikus a viselete. Ilyenek az éttermek, a kocsmák vagy az edzőtermek.

A brit kormány azt kéri, hogy aki csak teheti, jövő hétfőtől otthonról dolgozzon. Szerdától pedig oltási igazolást kell majd felmutatni az éjszakai szórakozóhelyeken és a nagy tömegeket vonzó rendezvényeken.

Fokozzák emellett az oltási kampányt: minden 18 éven felülinek javasolják az emlékeztető oltás felvételét. Először a veszélyeztetetteket keresik fel, majd az idősebbeket és aztán a fiatalabbakat. Továbbá hat hónapról három hónapra csökkentik a második és harmadik oltás közti időszakot.

A kormány célja Johson nyilatkozata szerint az, hogy a variáns vizsgálatának ideje alatt is lassítsa az omikron terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

Bár még nagyon sok a bizonytalanság a koronavírus legújabb variánsa körül, itt összefoglaltuk, mit érdemes róla tudni.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom