Van néhány csavar az 5–11 éves gyerekek oltási regisztrációjánál

2021. december 8. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggeltől lehet regisztrálni a legkisebbeket, vagyis az 5–11 éves gyerekeket koronavírus elleni oltásra, ezért a Telex több munkatársa is azzal indította a napot, hogy megnézze, hogyan kell a gyerekeket regisztrálni. Többen úgy gondoltuk, elég a gyerek tajszámát és egyéb adatait beírni az EESZT felületén, de innen visszapattantunk, a rendszer azt a választ adta, hogy nem vagyunk jogosultak a regisztrációra.

A koronavírusról tájékoztató központi telefonszámon keresztül viszont megtudtuk, pontosan hogy kell regisztrálni a gyerekeket. Ezek alapján a regisztráció menete a következő:

  • Első lépéseként a vakcinainfo.gov.hu oldalon egy érvényes, de oltási regisztrációhoz korábban még nem használt emailcímmel kell regisztrálni a gyermeket a rendszerben. Erre válaszértesítés nem fog érkezni sem most, sem később, nem érdemes várni rá.
  • A regisztráció ezen a ponton kettéválik, a szülő választhat, hogy oltóponton szeretné beoltatni a gyerekét, vagy a gyermekorvosnál. Ha az oltópontot választja, akkor négy-öt nappal az emailes regisztráció után kell felkeresni az EESZT oldalát, ahol a felnőttek oltásáról már ismert https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas oldalon lehet időpontot foglalni. A rendszerben ugyanúgy megye és város szerint lehet oltópontot és időpontot választani, mint a felnőttek oltásánál.
  • Egyszerre csak egy gyereket lehet regisztrálni az EESZT-ben, tehát a testvéreket is egyesével szükséges, nem lehet „csomagban”, több gyereknek egyszerre, egymást követő időpontokat lefoglalni.

Az 5–11 évesek oltásába a házi gyermekorvosok is bekapcsolódnak, erről ők a hét elején körlevélben kaptak tájékoztatást. Aki a gyerekorvosnál szeretné oltatni a gyerekét, annak is kell regisztrálni a vakcina.gov.hu oldalon, de a gyermekorvos fog időpontot adni az oltásra, az EESZT-ben nem kell regisztrálni a gyermeket. A gyermekorvosok a hét elején kaptak körlevelet, hogy mérjék fel az igényeket a praxisaikban, és ez alapján osszák be a gyerekeket az oltásra.

Időközben a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon is megjelent az 5–11 évesek oltásáról szóló tájékoztatás; azt írják, hogy egy ampullában tíz gyermek oltásához való vakcina lesz, így ennek megfelelően egy kinyitott egy ampullára tíz gyermeket kell szervezniük a házi gyermekorvosoknak is.

A kormányzati oldalon azt is írják, hogy az első vakcinaszállítmány várhatóan jövő hét elején érkezik meg Magyarországra. A gyerekek oltása a tervek szerint országosan december 15-étől indul, az első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, amelynek a fele – tehát 69 ezer adag vakcina – oltható el, a másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina-szállítmányok sorsa még bizonytalan. A második oltás a gyerekeknél is az első oltás után három héttel lesz esedékes.

A korábbi tájékoztatás alapján az 5–11 évesek egyharmad adag Pfizer vakcinát kapnak. A Covid–19 elleni védőoltással kapcsolatban felmerülő szülői aggályokra ebben a cikkünkben olvashatja a válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!