20 százalékos béremelést kapnak januártól a kulturális dolgozók

2021. december 7. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor aláírta a kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló kormányrendelet, amely alapján 20 százalékos béremelést kapnak január 1-jétől az állami kulturális szférában dolgozók, így többek között a levéltári dolgozók, a múzeumi és könyvtári dolgozók, valamint azok az előadó-művészeti dolgozók, akik olyan közfeladatot ellátó intézményekben vagy kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben dolgoznak, amelyek a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, december 6-án megjelent számából.

A fentieken kívül a központi költségvetés támogatásban részesíti azt az egyházi fenntartású, kulturális közfeladatot ellátó intézményt vagy szervezetet, amely vállalja, hogy kulturális foglalkoztatottjainak munkabérét 2022. január 1-jétől beépülő jellegű 20%-kal emeli.

A béremelésnek – a 2022. január 1-jétől hatályos, a kötelező legkisebb munkabérre vonatkozó szabályok figyelembevételével megállapított – a bruttó bér összegének alapulvételével kell megtörténnie – olvasható a Magyar Közlönyben.

A tanárok béremeléséről azonban még mindig nem született megállapodás. A pedagógusokat és oktatást segítőket képviselő szakszervezetek négypontos követelést fogalmaztak meg október elején a kormány felé, azóta négy tárgyalás is volt, de a múlt hetin is úgy álltak fel az asztaltól, hogy a bérrendezés terén nem sikerült dűlőre jutni, ezért most sztrájkra készülnek a pedagógusok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!