Orbán: Mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszelben

2021. december 10. – 07:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Percről percre követtük a miniszterelnöki nyilatkozatot. Nyugdíjemelésről, bevándorlásról beszélt főképp Orbán, a hivatali vesztegetéssel vádolt Völner Pál ügye nem került szóba.

Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. Addig is nézze meg Magyarázó videónkat, amiben megmutatjuk, hogy Orbán Viktor a rendszeres, heti rádióinterjújában milyen szintű kérdéseket kap, miközben a független sajtónak szinte lehetetlen elérnie őt:

A magyar azt érzékeli, hogy akadályt húztak elé Brüsszelben, és ilyenkor nem letekeri a hangját, hanem fel, mert azt akarja, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, mondta Orbán, aki szerint a kormánynak most az a feladata, hogy elmondják Brüsszelben, változtatni kell a bevándorlás politikáján. A miniszterelnök szerint a bevándorlás nem Brüsszelben okoz problémát, hanem a magyar határokon. Most arra várnak, hogy az Alkotmánybíróság a fizikai kerítés mellé egy jogi kerítést is felhúz a bevándorlók ellen.

„Az emberkísérlet veszélyes, és az ösztönökre is hallgatni kell”, mondta Orbán arról, hogy vita tárgya, hogy hagyni kell-e az embereket egy ilyen fontos kérdésben (bevándorlás) szavazni.

„Örülök, hogy Magyarországon ez a kérdés eldöntetett”, mondta arról, hogy a magyarok a népszavazáson úgy döntöttek, nem kérik a bevándorlókat. Az Alkotmánybíróság ma véglegesen eldönti, mi legyen ebben a kérdésben, a kormánynak pedig majd ezt kell követnie.

Magyarország egy speciális ország Európában, mert mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az emberek döntötték el, mi legyen a bevándorlással, hiszen népszavazáson szavaztak, mondta Orbán. „Ott kiderült fehéren-feketén, mit akarnak a magyarok, az pedig szemben áll az unió bevándorlási szabályaival” a miniszterelnök szerint.

Az EU parlamentben ülők többsége támogatja a bevándorlást, és nem támogatja a családokat, így ott Magyarország kisebbségben van, mondta Orbán.

A cél egy bevándorlásellenes, családbarát európai pártszövetség létrehozása hosszú távon. „Győztesek akarunk lenni, mi akarjuk meghatározni, mi legyen Brüsszelben”, mondta.

Kemény hétvégén van túl Orbán, Varsóban járt, ahol nem jött össze neki az új EP-frakció. De Orbán szerint emberek vagyunk, mindenkinek más ambíciója van. Össze fognak még ülni, Spanyolországban majd.

6884 új fertőzöttet és 166 halottat regisztráltak péntekre, 6939 ember van kórházban, 42453 új oltást regisztráltak péntekre, sorolta el Orbán, aki szerint „ha be vagyunk oltva, nagy karácsonyunk lesz, ha nem, akkor kis karácsonyunk lesz”.

December 15-én kezdik meg az 5-11 évesek beoltását az országban, amiről egy „megbízható, a világ legjobb koponyái által” alátámasztott kutatás alapján döntöttek. Orbán szerint a gyerekek nem tehetnek arról, hogy nincsenek beoltva, a szüleik döntenek erről.

69-70 ezer vakcina érkezik először az országba, szerdától lehet regisztrálni az oltásra.

A műsorvezető ezután felsorolta, milyen béremelések lesznek az országban, majd megkérdezte: „Van erre pénz?” – Ha a gazdaság megtermeli, ha jól dolgozunk, akkor van, mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint a kommunizmus és a rendszerváltás miatt sokan élnek még most is nehezen, meg a családi kasszát sem akarja kiüríteni az ember. „Ha olyan pénzt osztasz szét, amit nem termelsz meg, előbb-utóbb csődbe mész”.

Módosítani kellett a költségvetést az 5 százalékos nyugdíjemelés miatt, de ehhez nem kellet az Országgyűlés, csak egy kormányrendelet, kezdte Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatát. Orbán szerint „a nyugdíjasok minden forinttal elszámolnak”, és jól teszik, ha pontos elszámolást várnak a kormányzattól. A 13. havi nyugdíj is megemelkedik öt százalékkal, mondta.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetéről itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!