Matolcsy: 5 százalék körül lesz jövőre is az infláció

2021. december 1. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – mondta a Portfolio beszámolója szerint szerdán a parlamentben Matolcsy György.

A jegybank elnöke az intézmény tavalyi évre vonatkozó beszámolója kapcsán látogatott az Országgyűlésbe, ahol egyebek mellett kijelentette: „2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és tartok tőle, hogy 2022-re sem.” Nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára súlyos: az infláció visszatérése – véli az jegybank elnöke.

Matolcsy elárulta, idén és jövőre is 5% körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7–5,1% az előrejelzési sáv. Ez jóval magasabb szám, mint ami a legfrissebb (szeptemberi) inflációs jelentésben még 3,4-3,8%-os sáv szerepelt 2022-re.

Arról is beszélt Matolcsy, hogy a jegybank mindaddig folytatni fogja a monetáris kondíciók szigorítását, ameddig nem látják, hogy az infláció a középtávú cél közelébe ér. Ennek értelmében 2022-ben is folytatódik a kamatemelési ciklus, továbbá az MNB minden bizonnyal hamarosan lezárja eszközvásárlási programját, valamint felülvizsgálja a növekedési kötvényprogramot, hogy van-e bármilyen kockázata az inflációs harc szempontjából.

Az MNB egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból konzervatívba váltott az infláció elleni harc jegyében, legutóbb itt elemeztük, mire lehet elég a jelenlegi kamatpolitika. Matolcsy György új imázsához az is hozzátartozik, hogy rendszeresen kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, ennek külön cikksorozatot szentel a Magyar Nemzetben. Legutóbbi publicisztikájában az egyensúlyok gyors romlása miatt aggódott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!