Matolcsy aggódik a magyar gazdaságért, szerinte a kormánynak el kéne engednie a hiányt növelő beruházásokat

2021. november 15. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A tisztességes nézeteltérés gyakran az előrehaladás jele” – ezzel a Mahatma Gandhitól származó idézettel zárja sorait Matolcsy György MNB-elnök legfrissebb, Magyar Nemzetben megjelent cikkében, amelyben ismét súlyos kockázatokról ír a kormány válságkezelésének egyes következményei kapcsán.

Röviden a lényeg: bár a gazdasági növekedés viszonylag gyorsan visszaállt a Covid előtti szintre, ezt a pozitív trendet a másik oldalról az egyensúlyok gyors romlása kíséri Matolcsy megállapítása szerint. Ennek tényezői:

  • A költségvetési hiány 2020–21-ben egyaránt a GDP 8 százaléka körül alakulhat, amivel 2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk.
  • Az államadósság-ráta a GDP 80 százaléka körül alakul a válság és a helyreállítás időszakában. A jövő évi magas hiánycél sem ígéri a ráta érzékelhető csökkentését, így újból a magyar pénzügyi rendszer lehet a legsebezhetőbb a régióban.
  • Megfordul a korábbi évek kedvező folyó fizetési mérleg helyzete a romló cserearányok miatt, jelentősebb hiányok alakulnak ki már 2021-ben, majd várhatóan 2022-ben is. E két tényező együttállása azt jelenti, hogy az ország újból ikerdeficit-csapdájába esik.
  • Ezek mellé jön a magasabb infláció.

Matolcsy György véleménye szerint a válság előtti magyar gazdasági felzárkózás még nem volt hosszú távon fenntartható, mert a szükségesnél lassúbb versenyképességi és termelékenységi javulás mellett ért el magas növekedést. A válságból kilépő gazdaságunkban ezek mellé lép a pénzügyi rendszer, kiemelten a költségvetés, az államadósság és a folyó fizetési mérleg fenntarthatatlansága.

Ezért szerinte a kormánynak el kellene engednie vagy át kellene ütemeznie „a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét” (hogy ezek melyek, azt nem fejti ki). Végül némileg baljósan azt írja, „ez most még elég, néhány hónap múlva már nem.”

Az írást záró Gandhi-idézet feltehetően arra vonatkozik, hogy Matolcsynak mostanában rendszeresen vannak karcos kritikai észrevételei a kormány gazdaságpolitikájával szemben. Ennek hátteréről, a Matolcsy-Varga illetve Matolcsy-Orbán konfliktusról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!