Orbán Viktor a kormányinfón: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását

2021. június 10. – 10:45

frissítve

Orbán Viktor a kormányinfón: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását
Orbán Viktor és Gulyás Gergely a kormányinfón – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók, a Telex is ott volt a helyszínen.

  • A miniszterelnök bejelentette, hogy engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását, amiról a szülők dönthetnek, külön kampányt erre nem terveznek.
  • A foci-Eb végéig még biztosan marad a rendkívüli jogrend.
  • Orbán nem ért egyet a focimeccseken való letérdeléssel, az ír meccsen történteket provokációnak tartja.
  • Azzal kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc lett az első a leggazdagabbak listáján, Orbán azt felelte, a listán lévők 80 százaléka baloldali.
  • Nemzeti konzultáció lesz a gazdaság újraindításáról.
  • Stratégiai fontosságú Ferihegy magyar tulajdonba vétele.
  • Tíz nap fizetett szabadságot kapnak a védekezésben résztvevőknek.
  • Népszavazást írnak ki Fudanról, ha lesz majd kellő mennyiségű információ a közéleti vitához. Most még azt se tudja, honnan lesz rá forrás.
  • Orbán már kétszer találkozott a pápával. A pápa dönt arról, kivel találkozik, amikor Magyarországra jön. A döntését pedig tiszteletben tartják.

Hét hónap után lehetett személyesen is kérdezni a kormánytól a kormányinfón. Meglepetésre Orbán Viktor is megjelent, és ő válaszolt az újságíróknak. A Telex Fudanról, a magyar–ír meccs előtti térdelésről is kérdezte a miniszterelnököt.

Orbán azonban bízik abban, hogy ez csak átmeneti jellegű, ők igyekeznek megőrizni a komolyságukat. Arra mindig figyel, aki hozzá kezd beszélni, megtiszteli őket azzal, hogy komolyan veszi őket, és a mondandó tartalma alapján dönt a többiről. Arra a kérdésre, melyik ellenzéki politikust tiszteli, nem mondott neveket.

Az Azonnali munkatársa megkérdezte azt is, számolnak-e azzal, hogy 2022-ben nem a Fidesz–KDNP győz majd? Erre Orbán azt mondta, hogy

„mi a hazánkat szolgáljuk, ha jó isten ideállít, akkor itt, ha oda, akkor ott. Az elvi álláspontom a győzelemről és a vereségről: a győzelem sohasem végleges és a vereség sohasem végzetes”.

Az Azonnalinak arra a kérdésére, hogy a védettségi igazolványhoz miért nem elég a PCR-teszt, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy amíg a PCR-teszt néhány napra ad garanciát arra, hogy valaki negatív, az oltás ennél jóval hosszabb időre.

A választás után is maradna a parlamentben Orbán, azt majd választók döntik el, hogy kormányon vagy ellenzékben. 16 évet volt ellenzékben, a ciklus végéig 16 évet lesz kormányon. Amíg eszénél lesz, és tud gondolkodni, folytatná ezt a munkát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

2022 vége előtt nem tud a magyar tudóstársadalom előállítani egy saját fejlesztésű vakcinát a koronavírus ellen, de folyamatosan dolgoznak rajta. Az operatív törzs még a pockok teszteléséről is kap jelentést.

Orbán elfogadja, hogy tudományos szempontból ez jó eredmény, de szerinte már tegnap kész kellett volna lennie a saját vakcinának.

Orbán kezd elfáradni, bő két órája tart a sajtótájékoztató.

Nem szeretné a reform szót használni az egészségügyi átalakításra, mert a reform mindig forráselvonásokkal jár. Megerősítenék inkább az egészségügyet. Kormánya újraépíti az országot, új kórházat építenek, növelnék az egészségügyi dolgozók bérét, és új műszereket szereznek be.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti sajtóban azt írták a pápáról, hogy keresztényellenes, Orbán azt mondta, hogy ő kétszer találkozott vele, és csak tisztelettel tud róla beszélni. „Ő a katolikus egyház feje”, mondta.

A 444 újságírója megkérdezte, hogy lát-e problémát Orbán abban, hogy egy miniszter egy állammal üzletelő üzletember hajóján nyaral. Erre a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországon vannak összeférhetetlenségi szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania.

Kiváló ember Kormos Ferenc, a Honvédség távozó parancsnoka Orbán szerint. Nagy eredményeket ért el az elmúlt három évben a Honvédségnél, számít rá a jövőben is.

A hidegháború rossz Orbán szerint, ezért a magyarok is abban érdekeltek, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az USA és Oroszország között, ami jó nekünk.

Akik nem oltatták be magukat, azok meghalhatnak, mondta Orbán. „Ne ringassák magukat abban az illúzióban, hogy a vírus őket nem találhatja meg, mert megtalálhatja őket.”

A kormány megvizsgálta az oltás kötelezővé tételének lehetőségét is, de ezt elvetettük, mert a magyar ember kulturálisan ezt nem tudná befogadni, tette hozzá a kormányfő.

Korlátozott a tudásunk a vakcinákról, de minden eshetőségre felkészültünk – mondta Orbán. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi ideig adnak védettséget a vakcinák, és mennyi ideig lehet tárolni. Minden vakcinából rendeltek, Pfizerből például még 6,5 milliót, Modernából 1 milliót, AstraZenecából 5 millió vakcinát várunk még.

Jövő év végére jön a nemzeti oltóanyaggyár, de Izraellel is tárgyaltak, hogy közösen építenének Izraelben egy vakcinagyárat, ami kívül esik az unión.

A 444 munkatársa a járvány halálos áldozatairól kérdezte a miniszterelnököt: mit csinálunk mi másként, mint a laborként emlegetett Ausztria, ahol eddig 10 ezren haltak meg, nálunk meg 30 ezren, pedig ott kevesebb beoltott volt.

Orbán erre úgy felelt, hogy felkérte az akadémiát egy úgynevezett poszt-Covid-elemzés elkészítésére.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az újságíró erre visszakérdezett, hogy a késői zárás lehetett-e a felelős a több halottért?

„Magunkat nem jó, ha vizsgáljuk, mert mi arról vagyunk meggyőződve, hogy a legjobb tudásunk szerint dolgoztunk”

– reagált Orbán.

A kormányfő szerint is fontos kérdés, hogy egy ilyen járvány miért érinti másképpen a magyar embereket, mint például a szomszédainkat.

16 hónap alatt a járványt legyőztük. Mindent megtettünk annak érdekében – magamat is idesorolnám –, hogy a lehető legtöbb emberéletet megmentsük, tette hozzá.

Az Európa-bajnokság végéig még biztosan marad a rendkívüli jogrend, még nem látni, lesz-e újabb felfutása a járványnak. Utána még a nyáron visszaadná a jogkört Orbán, azt állítja, neki is kényelmesebb lenne.

Kavicsbányák zárt körű pályázaton való meghirdetésére Orbán úgy reagált, hogy Magyarországon úgy volt használati joga egyeseknek egy nyersanyag-kitermelés fölött, hogy hosszú éveken át nem is működtette ezt. „Mi arra a következtetésre jutottunk, hogy valaki azért szerezte meg a jogot, hogy a versenytársakat kizárja.”

Ezért döntöttek úgy, hogy csak olyanokat hívunk meg a pályázatra, akik működtetni fogják azt. Ha ez nem így lenne, az a magyar gazdaságnak rossz lenne. Orbán szerint ez pedig egy jó döntés.

Simonka ügyéről nem mondana semmit Orbán az ítélet előtt. Arról a választókerületben, helyben döntenek, hogy ki indul a Békés megyei körzetben. Nem tudott arra válaszolni Orbán, hogy jövőre elindul-e Simonka György egyéniben az országgyűlési választásokon.

Magyarország semmilyen korlátot nem állít ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek a vakcinák.

Semmi közünk nekünk magyarokhoz ahhoz, hogy a rabszolgatartó országok hogyan küzdenek meg az örökségükkel. Ez nem az MLSZ sajtótájékoztatója – jegyezte meg Orbán a Telex kérdésére, még az ír-magyar meccs előtti történésekről van szó.

A Fudanról szóló közéleti vitához még nem áll rendelkezésre kellő információ – válaszolta Orbán a Telexnek. A vitához tervek, adatok kellenek.

Azt kérte Orbán Palkovicstól, hogy ne kockaépület legyen, hanem az új kampusz esztétikailag fejezze ki a kínai–magyar együttműködést. „Legyen benne valami szerelem, valami szellem” – fogalmazott Orbán. Azt se tudja most megmondani a kormány, hogy a magyar államháztartás tudja-e állni az épületet, milyen forrásból, és milyen ütemben épül fel.

A Telex kérdései jönnek. Nyilas Gergely kollégánk arról kérdezte a miniszterelnököt, mikor döntötte el, hogy részt vesz a mai kormányinfón. Erre a kormányfő azt mondta, hogy tegnap.

Kollégánk visszakérdezett, hogy az újságírók a jövőben is számíthatnak-e arra, hogy váratlanul megjelenik a kormányinfón. Orbán erre azt válaszolta, hogy minden év elején szokott sajtótájékoztatót adni, és azt ígérte, hogy akivel értelemes párbeszédet tud folytatni, azoknak a médiumoknak interjút is ad.

Mi lesz az 1 százalék adóval? Ez Orbán szerint részletkérdés, amire a konzultáció után válaszolnak majd.

A franciák forradalmi nép, más a politikai intenzitás. Orbán szerint nem következik abból semmi, hogy Párizsban megpofozták Macront. Reméli, hogy a magyar választási kampányban nem fajulnak idáig a dolgok.

A médiában, a bankszektorban nem jó, ha többségi tulajdonos van egy országban. Az alapvető folyamatok befolyásolására szükséges eszközökre szüksége van az országokban. A repülőtér is a stratégiai ágazatokhoz tartozik, ezért fontos Ferihegy visszaszerzése.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Orbán Viktor a kormányközeli Mandinerben azt olvasta, hogy a Fudan öt német egyetemmel, 21 skandináv egyetemmel, valamint az amerikai Yale Egyetemmel is együttműködésben áll.

„Amíg Magyarország élén nemzeti kormány áll, abban mindenki biztos lehet, hogy nem lesz politikai befolyás”, ígérte. Egyébként szerinte a nyugati befolyás sokkal erősebb. „Mindenkivel szemben védekezünk, mert a nemzeti érdekeinket meg akarjuk védeni”, mondta.

Nehéz tárgyalásra készül a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, Parragh László, a kamara elnöke izmozik Orbán szerint. A munkaadói járulékok csökkentéséről kérdezi a miniszterelnököt az Mfor.

A kormány szándéka a kiszámíthatóság, a stabilitás. A mozgásterüket a gazdaság teljesítménye határozza meg.

Mivel az Origótól senki nincs jelen, az Mfor kérdései következhetnek.

Az első helyen az emberi élet áll, egy járvány idején azt kell nézni. Sikerről beszélni nem helyénvaló. A koronavírusban elhunytak számát tekintve, az Európai Unió adatai szerint Magyarország a nemzetközi összevetésben középmezőnybe tartozik, reagált a kérdésekre Orbán.

Azt mondták, hogy harmadik oltásra szükség lehet, de Orbán „óvatos duhaj”, ezért negyedik oltásra is készülnek, ezért is halmoztak fel annyi vakcinát. A kormány egyébként felkészült egy negyedik hullámra.

Mivel van egy kiskorú gyermeke, ő is jogosult lesz, jövő év elején kapja vissza az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A Magyarországon beoltott külföldiek számát csak a hétvégén tudja megmondani Gulyás, de egy olyan adata már most van, hogy közel 35 ezren regisztráltak.

Több lap munkatársai is hiába próbáltak bejutni a csütörtöki kormányinfóra, egyikük a tényfeltáró cikkeiről ismert Direkt36. A miniszterelnök elmenőben azt válaszolta a kint rekedt újságíróknak, hogy nem ő szervezi a sajtótájékoztatókat. Részletek és videó itt.

Nem számol a kormány tömeges felmondási hullámra az egészségügyben június 15. után. Nem tartja kizártnak, hogy néhány százalék felmond, de kijelentette, hogy ez nem fogja veszélyeztetni az egészségügy működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!