Orbán Viktor a kormányinfón: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását

2021. június 10. – 10:45

frissítve

Orbán Viktor a kormányinfón: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását
Orbán Viktor és Gulyás Gergely a kormányinfón – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki kormányinfón, ahol személyesen kérdezhették az újságírók, a Telex is ott volt a helyszínen.

  • A miniszterelnök bejelentette, hogy engedélyezik a 12–16 év közöttiek oltását, amiról a szülők dönthetnek, külön kampányt erre nem terveznek.
  • A foci-Eb végéig még biztosan marad a rendkívüli jogrend.
  • Orbán nem ért egyet a focimeccseken való letérdeléssel, az ír meccsen történteket provokációnak tartja.
  • Azzal kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc lett az első a leggazdagabbak listáján, Orbán azt felelte, a listán lévők 80 százaléka baloldali.
  • Nemzeti konzultáció lesz a gazdaság újraindításáról.
  • Stratégiai fontosságú Ferihegy magyar tulajdonba vétele.
  • Tíz nap fizetett szabadságot kapnak a védekezésben résztvevőknek.
  • Népszavazást írnak ki Fudanról, ha lesz majd kellő mennyiségű információ a közéleti vitához. Most még azt se tudja, honnan lesz rá forrás.
  • Orbán már kétszer találkozott a pápával. A pápa dönt arról, kivel találkozik, amikor Magyarországra jön. A döntését pedig tiszteletben tartják.

Orbán szerint a Fudan magyarországi kampusza szakmai kérdés, nem politikai, azt mondta, csak az ellenzék csinál belőle politikai kérdést a konzultációval.

Lesz majd népszavazás róla, de csak a kész tervek után.

Gulyás hozzátette, hogy jövő év végén kell a költségterveket bemutatni az Országgyűlésnek. Orbán azt mondta, a gazdaság és a képzési rendszer is megváltozik. A kérdés szerinte az, hogyan lehet a magyar fiatalokat hozzásegíteni ahhoz, hogy a keleti gazdaságban is helyt tudjanak állni.

Orbán erre azt válaszolta, hogy ő már találkozott Ferenc pápával.

Mivel a pápa nem a magyar államhoz érkezik, hanem egy világesemény vendége lesz, ezért az ő döntésén múlik, hogy milyen találkozókat bonyolít, „akárhogy is dönt, mi azt alázattal elfogadjuk”, mondta Orbán.

Kampánykérdésekkel január előtt biztosan nem fog foglalkozni Orbán, így nem válaszolt arra a kérdésre, hogy okoz-e meglepetést még az ellenzéknek, kiáll-e egy nyilvános vitára az ellenzéki előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölttel.

Orbán azt mondta, ott áll egyébként a legdurvább, legközönségesebb csatákban a parlamentben. „Magyarország nem szenved politikai viták hiányától” – tette hozzá.

Választást szerinte jó kormányzással lehet nyerni, ő most azzal van elfoglalva.

Gulyás Gergely a TV2 riporterét szólította, de mint az hamar kiderült, a csatorna nincs jelen a kormányinfón. A Magyar Nemzetnek szólt ezután Gulyás, akik már korábban feltették a kérdéseiket, én ezt jelezte is az újságírójuk. A miniszter elnézést kért, és a Hír Tv folytathatta a sort.

Eddig is szerette volna távol tartani Orbán magát az ellenzéki előválasztástól, ezután se szeretné kommentálni, megteszi ezt majd helyette a Fidesz. A DK és a Jobbik együttműködéséről kérdezte a közmédia. Mindenesetre Gyurcsány-show-nak nevezte az előválasztást.

Gulyás azért nem válaszolt a kérdésre, mert már nem ő a Fidesz alelnöke.

Niedermüller Péter kijelentésére Orbán azt mondta, hogy azok is a magyar nemzet részei, akik inkább írek lennének, reagált a miniszterelnök a Magyar Nemzet kérdésére.

Orbán szerint nem okozhat külpolitikai problémát, hogy Karácsonyék Kína-ellenes retorikát vettek fel.

„A Kínával való kapcsolat nem politikai, ideológiai, hanem gazdasági kérdés, mondta a miniszterelnök. Az unión belül versenyfutás van a kínai kapcsolatokért, Németország fut az első helyen”

– véli Orbán.

Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett. Nem pénzosztásról van szó. Ezt válaszolta Orbán a tegnap bejelentett adó-visszatérítésről. Csak azt az összeget kapják tehát vissza a gyermeket nevelő szülők, amit befizettek. Ha adókedvezményt kaptak, arra jogosultak jövő év elején.

Az RTL riportere arra is rákérdezett, hogy mikor lesz az, amikor szabadon lehet utazni a keleti vakcinákkal? Orbán szerint a korlátot nem a keleti vakcinák, hanem az jelenti, hogy egyes országok kizárólag tesztekkel engednek be a területükre.

Erre a riporter megkérdezte, hogy a miniszterelnök hogyan utazik olyan országokba, ahol nincs kétoldalú megállapodás? Orbán erre azt mondta, hogy olyan országba általában nem utazik, mert „ez az állampolgárokkal szemben nem lenne fair”. Ugyanakkor elmondta, hogy van egy-két kivétel, hétfőn például Brüsszelbe kell mennie, így PCR-tesztet kell majd csináltatnia.

Nagy készleteket kell tartani mindenből, még ha azokat nem is használjuk évekig. Ezt mondta Orbán a lélegeztetőgépek, vakcinák beszerzéséről szóló kérdésre. De megkérdezik a készletek felhalmozásáról is a magyarokat a nemzeti konzultációban.

Orbán szerint az a jó, ha mindenki a kaptafánál marad, virológiai, szakmai kérdés, hogy a keleti vakcinák után jó döntés-e, lehet-e nyugati vakcinát beadni. Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány még nincs – mondta Orbán, hozzátéve, mi, magyarok tudunk már utazni a védettségi igazolvánnyal. A magyarok legtöbb turisztikai célpontja Orbán szerint rajta van azon országok listáján, akikkel már kétoldalú megállapodást kötött Magyarország a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadásáról.

Orbán arra számít, hogy előbb-utóbb minden országba lehet majd utazni, szerinte a többi ország is eljut az átoltottságnak arra a szintjére. Ő már csak azért is reméli, mert kínai vakcinával oltották.

Orbán általában azt gondolja a leggazdagabb emberekről, hogy két szabályt kell követniük:

  • minden szabályt be kell tartaniuk és
  • minden adót be kell fizetniük.

Szerinte ilyen listából sok van, a listán szereplők 80 százaléka mindig baloldali. Orbán arról, hogy az elmúlt egy évben mennyi pénz jutott Mészároshoz, azt mondta, erről az üzletembert kell megkérdezni.

Orbán kitért a válasz elől, hogy mennyi támogatást kapott Mészáros Lőrinc és Orbán közvetlen rokonsága a válság alatt. Azt javasolta a kérdező újságírónak, hogy forduljon az érintettekhez, azokhoz az állami intézményekhez, amelyek megítélték a támogatást.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az RTL kifütyülésre kérdezett rá. „Az a véleményem, ha vendég vagy egy országban, értsd meg a kultúráját, és ne provokáld a házigazdát”, reagált Orbán.

A következő kérdésre Orbán úgy reagált, hogy 30 éve követi az egészségügyi reformokat testközelből. Átszervezésre nincs szükség. A háziorvosi ügyeletek átszervezéséről pedig azt mondta, hogy ez még folyamatban van.

A focimeccsek előtti térdeléssel határozottan nem ért egyet Orbán, szerinte nincs helye politikának a sportban. Az ír–magyar meccs utáni konfliktusról kérdezte a közmédia. Arról beszélt a miniszterelnök, hogy a magyarok csak három esetben térdelnek le: Isten előtt, a haza előtt, és ha megkérik a szerelmük kezét. Minden más eset Magyarországon idegen.

A magyar válogatottól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, „állva haljanak meg” – mondta Orbán.

Magyarország soha nem volt rabszolgatartó ország, nem tudjuk így átérezni szerinte azt a morális terhet, melyet azoknak az országoknak kell, ahol ez jelen volt. Orbán a letérdelő íreket kifütyülő szurkolókkal ért egyet.

Hozzá csatlakozott Gulyás Gergely is.

A MTVA kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy a szabadságokat jövő év decemberig lesz lehetőség kivenni, de azokat kifizetni nem lehet.

Tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot adnak azoknak, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. Hogy kiket érint ez, arról külön rendelet lesz, amely még ma megjelenik a Magyar Közlönyben.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kormány vállalja, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emelje. Ehhez adókedvezményeket kell adni a kis- és középvállalkozásoknak. Orbán Viktor azt mondta, Parragh Lászlóval már felvette a kapcsolatot a tárgyalások kedvéért.

Nagyon komoly nemzetközi vitába kell keverednie Magyarországnak, ha elutasítjuk az európai klímaadót. Az Európai Bizottság pár héten belül hozza nyilvánosságra az erről szóló törvényjavaslatokat.

Orbán nem ért egyet azzal, hogy európai klímaadót vessenek ki az autókra, háztartásokra. Arról is megkérdezik a konzultációban a magyarokat, hogy vitába szálljon-e a kormány, de szó lesz a menekültpolitikáról is.

Nemzeti konzultációt indítanak, mert minden egyes válságkezelésnél így tettek, jelentette be Orbán Viktor. „Ennek segítségével szeretnének majd döntést hozni a gazdaság újraindításról, a stabil gazdaság megteremtéséről és a magyar gazdaság megerősítésről”.

A szerdai kormányülésen megállapították, hogy három súlyos válság rázta meg a világot az elmúlt 15 évben:

  • a 2008-as gazdasági világválság,
  • a menekültválság és
  • a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdaság.

Orbán Viktor közlése szerint a kormány le akarja vonni a tanulságokat, és nem a békeidő alatti gazdaságra szeretne visszatérni, hanem olyan gazdasági pályára, ami elbírja a következő válságokat. Ezért nemzeti konzultációt indítanak „a gazdaság megerősítéséről”. A bejelentés szerint a konzultációban az alábbi témákra kérdeznek majd rá:

  • a minimálbér emelése egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre (azzal a kitétellel, hogy ennek ellentételezéseként adókedvezményeket adnak a kis- és közepes vállalkozásoknak;
  • a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése;
  • a hitelmoratórium;
  • a migráció;
  • és a klímaadó kérdése.

Egy-másfél hónapos előnyben vagyunk oltásban a többi európai országhoz képest – mondta Orbán Viktor. Ez 1 százalékos előnyt jelent a GDP-ben.

A munkanélküliségi ráta 8 százalék Európában, Magyarországon 4,3 százalék. Több mint 4,5 millió ember dolgozik már az országban.

137 ezer ember nem vette fel a második oltást. Aki nem veszi fel a második oltását, elveszíti az első oltása utáni védettségi igazolványát, jelentett be Orbán.

A kormány tegnap döntött arról, hogy engedélyezi a 12–16 év közöttiek oltását, erről a szülők dönthetnek, kampányt erre nem rendeznek, mondta a miniszterelnök.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Nem tekintjük versenynek, de jó teljesítmény kell ahhoz, hogy egy országot át lehessen oltani. Amíg nincs elég vakcina, az oltás állami felelősség”, mondta Orbán Viktor. Hozzátette, amikor több vakcina van, mint amennyien az oltásra jelentkeztek, onnantól ez egyéni felelősség.

Gulyás Gergely mellett Orbán Viktor érkezett a sajtótájékoztatóra. Ő ismerteti a kormány legfrissebb döntéseit.

Utoljára november 4-én vehettek részt személyesen újságírók a kormányinfón. A járvány miatt azóta egy nappal korábban el kellett küldeni a kérdéseket, és azokból válogatott Szentkirályi Alexandra, illetve Gulyás Gergely. A miniszter április végén már azt válaszolta a 444 kérdésére, hogy reméli, minél előbb személyesen is ott lehetnek az újságírók.

Most jött el az idő, védettségi igazolvánnyal regisztrálhattak az újságírók. Természetesen a Telex is ott van a helyszínen. Kollégánk, Nyilas Gergely azt írta, a távolságtartás érdekében feleannyi szék van a teremben, mint a koronavírus előtti időkben, és a védettségi igazolvány mellett továbbra is kötelező a maszk használata a zárt térben tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szeptember óta nem volt ilyen alacsony a kórházban ápoltak száma, és egyre kevesebb beteg szorul lélegeztetőgépre is.

  • Napi új fertőzöttek száma: 206 (az előző naphoz képest +27)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 7 (az előző naphoz képest +1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 481 (az előző naphoz képest -113)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 57 (az előző naphoz képest -1)
  • Napi mintavételek száma: 12 570 (az előző naphoz képest -990)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 311 475 (az előző naphoz képest +14 549)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 112 876 (az előző naphoz képest +39 356)

A hivatalos tájékoztatás szerint a gyógyultak száma jelenleg 722 296 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 54 399 főre csökkent. A magyar lakosság 54,4 százaléka már megkapta az oltást, az unióban az átlagoltottság 41,5 százalékos. Az elhunytak száma már második napja tíz alatt van, a kórházban ápoltak száma pedig legutoljára 2020. szeptember 21-én volt 500 alatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt kedden az operatív törzs tájékoztatóján, hogy orvosi javaslatra engedélyezni fogják a vakcinák keverését azoknál, akiknél az első oltóanyag felvétele után súlyos reakciók jelentkeztek. Azt is mondta, hogy a harmadik oltásról még nincs megállapodás, de ha szükséges lesz, minden oltóanyagból lesz elég erre.

Orbán a választás előtt olyat tervez, „amit még sosem csinált” – jelentette be a Világgazdaság szerdai konferenciáján. Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják az idén befizetett adójukat jövő év elején.

Nagyjából 1,1 millió családot, összességében pedig 1,5 millió keresőt érinthet ez a támogatás. Keresőnként 800 ezer forintban maximalizálták a visszaigényelhető összeget, de ez azt is jelenti, hogy ha mindkét szülő dolgozik, akár 1,6 millió forint visszatérítést is kaphat egy család. Átlagosan egyébként 400 ezer forintra számíthatnak a családok – mondta szerda este Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági tanácsadója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!