Az írek döbbenetes rasszizmusról beszélnek, miután a magyar drukkerek füttyel és pfujolással reagáltak a térdelésre

2021. június 9. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gól nélküli döntetlennel zárta a foci-Eb-re való felkészülést a magyar labdarúgó-válogatott. Az írek elleni barátságos meccs előtt a magyar válogatott játékosai nem térdeltek le a rasszizmus elleni harc jegyében, ahogyan az Eb-meccsek előtt sem fognak – mint azt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) már az írek elleni meccs napján jelezte. Az írek azonban nem ezen döbbentek meg – a magyar játékosok a mezükön lévő „respect” feliratra mutattak –, hanem azon, hogy a magyar focidrukkerek füttyel és pfujolással reagáltak az ír játékosok gesztusára (a csapatban afrikai származásúak is vannak). A magyar szurkolók reakcióját meg lehet nézni például ennek a videónak a legvégén, körülbelül 7:45-től:

Az ír játékosok és a szövetségi kapitány a meccs után arról beszélt, hogy a magyar szurkolók reakciója megdöbbentette és elkeserítette őket. „Érthetetlen, hogy kifütyültek minket” – mondta az Irish Timesnak Stephen Kenny ír szövetségi kapitány. A lap „döbbenetes, kollektív” rasszizmusról ír a meccs kapcsán. A kapitány a saját csapata térdeléséről azt mondta: „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos üzenet. Megdicsértem a játékosainkat, amiért ezt az álláspontot képviselték.”

Kenny keményen bírálta a magyar szurkolók reakcióját. „Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra” – mondta. Az ír edző meccs utáni nyilatkozatának egy részét meg lehet nézni ebben a videóban:

Kenny szerint az ír válogatott fekete játékosainak teljesítménye önmagáért beszél: „Művelt egyének. Írország becsületére válnak, és nagy szerepük lesz az ír labdarúgó-válogatott jövőjében, mi pedig nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ők is részei a csapatnak.”

Adam Idah, az ír csapat egyik fekete játékosa azt mondta, egy jó ügy miatt térdeltek le, és kiábrándító, hogy a magyar szurkolók kifütyülték őket. Chiedozie Ogbene, az ír csapat fekete szélsője Nigériában született, hétéves korában költöztek Írországba. Ő úgy fogalmazott: „Mindannyiunk története más, különböző helyzetekbe kerülünk az életünk során. Ez olyasmi, ami ellen a feketék már hosszú évek óta küzdenek. A diszkriminációnak és a rasszizmusnak nincs helye semmilyen sportban és semmilyen helyen. Csalódott voltam, de erősek maradtunk. Nagyon boldog vagyok, hogy mi egy csapatként letérdeltünk, hogy megmutassuk a szolidaritást mindannyiunk között.”

Ogbene szerint a kirekesztés elleni harc nehéz feladat, „nem fogunk rá egyik napról a másikra megoldást találni”. Azt mondta, hatalmas megtiszteltetés az első afrikai születésű ír játékosnak lenni. Rajtuk kívül a nigériai apától és ír anyától származó, Dublinban született Gavin Bazunu is meghatározó tagja az ír csapatnak.

Korábban Kelet-Közép-Európa más országaiban is kialakultak a magyar–írhez hasonló konfliktusok. Az áprilisi Anglia–Lengyelország világbajnoki selejtezőn például a lengyel csapat nem térdelt le, ahogy a csehek sem a Wales elleni mérkőzés előtt. Helyette ők is a „tisztelet” feliratra mutattak. Az ír lap is felidézi, hogy 2019-ben az UEFA két zárt kapus mérkőzéssel sújtotta Bulgáriát, miután a szurkolóik rasszista szidalmakkal illették a fekete angol játékosokat Szófiában.

Az alapvetően az NFL-játékos Colin Kaepernicktől induló letérdelős tiltakozási forma tavaly, a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalom hatására terjedt el a labdarúgásban is. Az angol bajnokság idei szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult, és a világbajnoki selejtezők során sok ország nemzeti csapata is letérdelt, hogy ezzel a gesztussal tiltakozzanak a kirekesztés minden formája ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!