A magyar válogatott nem térdel le az Eb-meccsek előtt

2021. június 8. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben jelezte az MLSZ, hogy a magyar futballválogatott tagjai nem térdelnek majd le az Európa-bajnoki meccseik elején, hogy így tiltakozzanak a rasszizmus, illetve a kirekesztés minden formája ellen.

„Az MLSZ »A gyűlölet nem pálya«️ kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nemcsak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését”

írják, egyértelműen az UEFA és a FIFA szabályaira visszautalva.

Csakhogy mind az európai, mind a világszervezet a múltban már jelezte, a tiltakozás ezen formájával nincsen problémája. Múlt augusztusban a brit Times egyik újságírója írta, hogy az UEFA-nak semmi problémája nincs a mérkőzés előtti térdeléssel, engedik azokat, míg a FIFA elnöke, Gianni Infantino egyenesen arról beszélt, hogy a George Floyd halála miatt tiltakozó játékosok tapsot, nem pedig büntetést érdemelnének.

Mindezt egy hivatalos FIFA-közleményben osztotta meg Infantino, a közleményt pedig a FIFA mind a 211 tagszervezete, így az MLSZ is megkapta. Ebben az is áll, hogy az egyes ligáknak és szervezeteknek „józan ésszel, az aktuális események figyelembe vételével” kell alkalmazniauk a szabályokat.

Azt még nem tudni, hogy a magyar válogatott milyen formában áll majd ki a gyűlölet és a kirekesztés ellen, az viszont már biztos, hogy az angol válogatott minden mérkőzését térdeléssel kezdi majd, hogy így hívja fel a figyelmet a Black Lives Matter mozgalom fontosságára – de hasonló lépésen gondolkodnak a skótok is. Az angol válogatott, pár szurkoló nemtetszése mellett így, vagyis térdeléssel kezdte az Eb-t megelőző mindkét felkészülési meccsét, a június 2-i Ausztria és a június 6-i Románia elleni találkozót is, ebben több osztrák és román játékos is követte a példájukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!