Szalai Ádám helyzetei kimaradtak, 0-0-ra végeztünk az írekkel

2021. június 8. – 22:02

frissítve

Szalai Ádám helyzetei kimaradtak, 0-0-ra végeztünk az írekkel
Szalai Ádám megpróbálta fejjel és lábbal is, az ír kapus nagy bravúrral hárított – Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott lejátszotta a számunkra a jövő kedden kezdődő Európa-bajnokság előtt az utolsó felkészülési mérkőzését. Írország ellen végig kontrollálta Marco Rossi csapata a játékot, az ellenfél kapusai viszont nagy bravúrokat mutattak be Szalai Ádám fejeseinél és Szalai Attila lövésénél is. Így maradt a gól nélküli döntetlen.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi szokásához hűen ezúttal is a 3-5-2-es felállásban küldte pályára csapatát. Már a meccs előtt bejelentette, hogy az izomfáradtsággal küszködő Sallai Roland játékát nem érdemes megkockáztatnia, ezért ő biztosan nem játszik. A csapatkapitány Szalai Ádám ott volt a csatársorban, Varga Roland került mellé, aki megkapta a pontrúgások elvégzését is. Fiola Attila most a bal oldalon kapott lehetőséget, nem idegen ez tőle, klubjában is játszott már ezen az oldalon. Kecskés Ákos került a védelembe Willi Orbán és Szalai Attila mellé. A pénteken győztes gólt szerző Schäfer András bennmaradt a csapatban.

Hogy pontosan mi történt percről percre, azt itt megnézheti!

Az írek nem jutottak ki az Eb-re, az utolsó meccsen a szlovákokkal szemben hazai pályán maradtak alul tizenegyesekkel. A márciusi vb-selejtezőkben nem indultak jól a szerbektől idegenben (2-3), Luxemburgtól hazai pályán (0-1) kaptak ki. A világranglistán a 47. helyen állnak, tíz pozícióval a mieink mögött.

Az írek a meccs előtt letérdeltek, a magyar közönség egy része ezt kifütyülte, a magyar játékosok a mezükön lévő Respect feliratra mutattak, így tiltakoztak a kirekesztés ellen. Az ötödik percben nagy ír lehetőség maradt ki: Eganről lemaradtak a magyar védők, ő pedig hat méterről nagy erővel fejelt, Gulácsi Pétert a felső léc segítette ki. Nagyobb volt az iram, mint pénteken Ciprus ellen, ám az nem változott, hogy ezúttal is birtokolni akartuk a labdát. Nagyon magasan támadták le Szalai vezetésével az íreket, olykor már a tizenhatoson belül is. A kellően agresszív letámadás megzavarta néhányszor az íreket, nagy helyzetet mégsem sikerült kialakítani.

Igazán nagy nyomást a félidő végén tudott teremteni a magyar csapat. A 39. percben a bal oldalon előrehúzódó Szalai Attila nagyszerűen ívelt középre, a leshatáron helyezkedő Szalai Ádám 7 méterről, középről fejelhetett, az ír kapus, Bazunu úszott a levegőben, és bal kézzel, ujjheggyel kiütötte a labdát. A szögletből Kecskés veszélyeztetett, az újabb szögletet azonban már kifejelték a védők. Az első félidőben mindössze egyszer szabálytalankodó írek szélről belőtt labdákkal próbálkoztak, de ezek elsuhantak a középen érkező játékosok előtt.

Kleinheisler László és Szalai Ádám akció közben – Fotó: Huszti István/Telex
Kleinheisler László és Szalai Ádám akció közben – Fotó: Huszti István/Telex

Az 55. percben ismét Szalai tesztelte az ír kapust, a tizenhatos sarkához közel eléje került egy labda, állítgatás nélkül azonnal lőtt, és be is fért volna a rövid alsó sarokba, de a félidőben beálló Kellehen szögletre ütötte a labdát. Az írek egy gyors akcióval válaszoltak, beívelték a magyar védelem mögé a labdát, és Szalai Attilának kellett mentenie. Ezek után rúghatták első szögletüket az írek, de ezt könnyen sikerült hatástalanítani.

A 69. percben egy elpasszolt labda után Idah iramodott meg, 25 méterről lőtt, és a csereként beálló Bogdán Ádám szép vetődéssel ütötte oldalra a labdát. Pár perc múlva Fiola lőtte középre a labdát, az ír védők Szalai Ádám elé tették a labdát, aki nem találta el jól.

A 82. percben szép és gyors magyar támadás végén Kecskés futott el a jobb szélen, tökéletesen adta be, Szalai Ádám nyolc méterről fejelt, a labda pontosan a léc alá ment volna, de Kelleher belepiszkált, és így szöglet lehetett. A laposan belőtt szöglet után nagy kavarodás alakult ki, Szalai Attila kotorta kapura a labdát 10 méterről, de Kelleher ismét a helyén volt, így maradt a gól nélküli állás. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt Szalai Ádám forgolódott a tizenhatos előterében, megtalálta a helyzetet, de egy métert tévedett.

Az írek a meccs végére is hagytak egy komoly helyzetet, Ogbene már csak Bogdánnal állt szemben, az ötös sarkáról nagy erővel ellőtt, de az oldalhálóba vágódott a labda. Rossi a hajrában újoncot avatott, az MTK-ból a Dallasba szerződő Schön Szabolcsé volt az utolsó lövés, de Kelleher ezt is fogta.

Magyarország ezúttal sem kapott gólt, sorrendben tizenegyedik meccsén is veretlen maradt, de az igazán komoly riválisok az Eb-n jönnek. Június 15-én a címvédő Portugáliát fogadjuk a Puskás Arénában, négy nap múlva a világbajnok franciákat, június 23-án pedig Münchenben záródnak a csoportmeccsek.

„Felkészülési meccs volt, de ez volt nekünk a főpróba, bár mentálisan nyilván más egy ilyen meccs, mintha már az Eb-n lennénk. Mindenki be akarja magát verekedni a jövő heti kezdő tizenegybe. Akadozott egy-két helyen a gépezet, ezt a hátralévő egy hétben még tudjuk rendezni”

– mondta az M4-nek Nagy Ádám, akinek hétfőn született meg első gyermeke, kisfiától pluszmotivációt remél az Eb-re.

Marco Rossi értékelésében kitért arra, hogy van még néhány kérdés a fejében a rajtig, amire választ kell még kapnia. Mindenki szomorú lehet egy kicsit a döntetlen miatt, de arra is figyelni kell, honnan indultunk.

„Javultunk egy kicsit a ciprusi meccshez képest, és nem biztos, hogy a legjobb kifejezés az, hogy domináltunk az első perctől, de fölényben voltunk. Volt az elején egy helyzetük, de azon kívül alig. A portugálok ellen más meccs jön, az írek is lezárták a területeket, a portugálok játszani akarnak, ami nekünk könnyebbséget jelent majd.”

  • Magyarország–Írország 0-0
  • Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző, v.: Daniel Stefanski (lengyel)
  • Magyarország: Gulácsi (Bogdán, 63.) – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (Lovrencsics, a szünetben), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Hahn, 79.) – Szalai Á. (Schön, 89.), Varga R. (Varga K., a szünetben)
  • Írország: Bazunu (Kelleher, a szünetben) – Doherty, O'Shea, Egan, McClean (Manning, 85.) – Cullen, Hourihane (Molumby, 56.) – Knight (Ogbene, 89.), Parrott (Horgan, 56.), Duffy – Idah (Collins, 89.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!