Gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést a magyar válogatott

2021. június 8. – 20:29

frissítve

Gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést a magyar válogatott
Magyarország – Írország válogatott mérkőzés Budapesten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Írország ellen lépett utoljára pályára a magyar labdarúgó-válogatott a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt. Az első félidőben mindkét csapatnak egy-egy komoly helyzete volt, a második játékrészben aztán kinyíltak a védelmek, de egyik csapat se talált be. Folytatta veretlenségi sorozatát a magyar válogatott.

Igazi tűzjáték jellemezte az utolsó 10 percet, azonban ezek a kísérletek egytől egyig kimerültek a távoli lövésekben. Leginkább Szalai Ádám volt elemében, akinek három távoli próbálkozása mellett fejesét újra Kelleher védte hatalmas bravúrral. A szögletből Szalai Attila előtt is adódott egy újabb lehetőség, de a Liverpool kapusa ekkor is nagyot mentett. A másik oldalon sem maradt események nélkül Bogdán kapuja, először McClean fejese, majd Ogbene oldalhálója jelentett veszélyt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A döntetlen annak ellenére is igazságos eredmény, hogy a magyar válogatott többet próbálkozott, de a két beadáson és Szalai Ádám fejesein kívül nem sikerült nagy helyzetet kialakítania a magyar válogatottnak. Egy újabb kapott gól nélküli mérkőzés, és sorozatban a 11. vereség nélküli meccs került így be a jegyzőkönyvekbe.

Ahogy a legutóbbi, szintén budapesti, szintén barátságos meccsen, ezúttal is 0-0 lett a magyar–ír meccs vége. A mérkőzés nagy részében kiegyenlített játékot láthattunk, az utolsó negyedórában volt több komoly magyar lehetőség, de az írek mindkét kapusa hatalmas bravúrokkal védett. A cserékkel a kapitány láthatóan több ponton kísérletezett is, ezzel együtt az biztos, hogy jövő kedden a portugálokkal szemben sokkal komolyabb teljesítményt kell ennél nyújtani.

Az utolsó tíz percben jó pár helyzet volt, de egyik csapat se tudott betalálni. Maradt a 0-0-s eredmény. A következő állomás már az Eb, ahol a portugálokkal kezd a magyar csapat egy hét múlva.

A húszéves csatár, aki a Dallas FC játékosa, az eddigi csapatkapitány Szalai Ádám helyére állt be, és becserélése után két perccel máris volt egy bal alsó sarokra tartó lövése, amit Kellehernek kellett védeni. Schön Szabolcs értékét a Transfermarkt.de 1 millió euróra teszi, a Dallasban négy meccset játszott, korábban az MTK focistája volt.

Három perc hosszabbítás. Támad mindkét csapat, nagyon felpörgött a meccs.

A jobb sarokba próbálta Schön Szabolcs ellőni a labdát, hárított a kapus.

Schön Szabolcs érkezik Szalai Ádám helyére. Az íreknél pedig Idah jön le, és James Collins áll be az utolsó pár percre.

Nagy Ádám támadta le a labdát kissé lassan babusgató ír védőt. Szalai Ádámhoz került a labda, aki 18 méterről mellé lőtt. Ígéretes próbálkozás volt, felpörgött a meccs az utolsó tíz percre.

Szalai Ádámnak két perccel később ismét volt egy lövése, az elkerülte a kaput.

Itt egy még nagyobb helyzet, nagy formában az ír kapus. A szöglet után össze-vissza pattogott a labda az ötösön belül, majd Szalai Attila lőtte közelről a kapura. Kelleher óriási bravúrral hárított.

A mérkőzés eddigi legnagyobb helyzetét láttuk. Gazdag bal oldalról érkező beadását fejelte kapura Szalai Ádám, nagy vetődéssel védte Kelleher. Befért volna a léc alá.

Nem sikerült ott folytatni a második félidőben, mint ahol az elsőben abbahagyta a magyar válogatott. Egy jó helyzetfelismerés újra Szalai Ádámtól, egy lepattanó labdát rúgott el váratlanul, szögből, de a félidőben pályára lépő liverpooli kapus, Kelleher mentett. A másik oldalon Gulácsi helyett beálló Bogdán Ádámnak kellett azonnal nagyot nyújtózkodnia, hatalmasat védett Idah távoli lövésénél.

Ezzel össze is foglaltuk, hogy mi történt a második félidő első felében, ahol még mindig többet próbálkoznak a mieink, de ezek a kísérletek korán elhalnak, nem vezet eredményre a számtalan védősorból felívelt labda, melyeket az ír védősor mögé akarnak bejátszani védőink. A másik oldal kontrái pedig szerencsére eddig nem sok veszélyt jelentettek.

Hahn János, a magyar bajnokság gólkirálya váltja Fiola Attilát. Ez mindenképp szerkezeti átalakítással is jár, talán támadóbb lesz a magyar válogatott az utolsó tíz percre.

A kapusba passzolta a labdát Szalai Ádám. Jó helyen, a tizenhatos sarkánál került helyzetbe, miután Molumby blokkolta a magyar beadást. Szalai nem találta el jól, simán fogja Kelleher.

Az elmúlt negyedórában mindkét csapat előtt több helyzet adódott, az íreknél Idah, nálunk Nego előtt volt gólszerzési lehetőség, majd Szalai Ádámnak is volt egy – igaz, elég sután eltalált – lövése. Az írek feladták az utolsó percekben az ultradefenzív játékot, igaz, továbbra is főleg pontrúgások után vannak lehetőségeik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Figyelemreméltó statisztikai adat, hogy a szabadrúgások száma 28:6 az írek javára, ezzel is lehet összefüggésben, hogy a meccs eddigi egyetlen sárgáját is magyar játékos, Szalai Attila kapta.

Próbálja feltüzelni a közönség a magyar válogatottat, egyelőre kevés helyzetet sikerült kialakítani.

Az írek középpályását, Knightot lökte el a magyar térfélen. Megvan a meccs első sárga lapja.

A szabadrúgásból nem tudtak nagyobb helyzetet kialakítani az írek.

Rögtön a másik oldalon is egy helyzet, Nego lőhetett volna közelről, de Duffy blokkolta, nem jutott el a kapuig a labda.

Idahról maradtak le a magyar védők, és tudott lőni bő húsz méterről. Bogdán Ádám szépen védte a jobb alsó felé tartó lövést.

Gulácsi Péter helyére Bogdán Ádám jött be, Kleinheisler László helyére pedig Loic Nego érkezik.

Varga Kevin Varga Roland helyére jön be a második félidőben, Lovrencsics Gergő pedig Bolla Bendegúzt váltja.

Az írek kapust cserélnek, Bazunu helyett Caoimhin Kelleher állt be.

És nemcsak azért, mert Szalai Ádámnak volt egy újabb jó próbálkozása. Jót tett a csapat dinamikájának Lovrencsics becserélése, megélénkült tőle a csapat jobb oldala, Kecskéssel jól megértik egymást. Szalai lövésén kívül igazi eseménye azonban nem volt a második félidő első tizenöt percének.

Lovrencsics Gergely küzd az ír McLeannel – fotó: Huszti István / Telex
Lovrencsics Gergely küzd az ír McLeannel – fotó: Huszti István / Telex

Idah elől takarított a magyar védő a magyar tizenhatoson belül.

Kettőt cserélnek az írek. Lejött Parrott és Hourihane, bejött helyettük Horgan és Molumby.

Kleinheisler hámozta át magát az ír védőn, és Szalai Ádám elé került a labda, aki jó húsz méterről lőtt kapura. Nagyot hárított a csereként beállt ír kapus, szép lövés volt.

Jobban játszik a magyar válogatott, mint azt tette öt nappal ezelőtt Ciprus ellen. Ezúttal nemcsak a labdát birtokolja többet Marco Rossi csapata, de támadásépítésben is próbál többet hozzátenni a játékhoz.

A 7 kísérlet jó mutatónak számít egy félidő alatt, mely leginkább Kleinheisler jó játékának, Szalai Ádám harciasságának, jó helyzetfelismerésének és a támadásokat aktívabban segítő védőknek, Bollának és Szalai Attilának köszönhető.

A védekezését is feljebb tolta a magyar válogatott, a gyors kontrákat már a félpályánál lesre állítással, vagy labdavesztés után azonnali visszatámadással és sok labdaszerzéssel próbálják megakadályozni Willi Orbánék. Ki kell emelnünk még Varga Roland játékát is, akinek pontrúgásai kivétel nélkül veszélyt jelentenek, valamint jól tölti be a Szalai Ádám által nyitott területeket.

A nagy helyzetekben 1-1 a mérkőzés állása, gól mégsem született, ebben pedig talán a legnagyobb érdeme a Manchester City 19 éves kapusának, Bazununak van, óriásit védett Szalai Ádám fejesénél.

Az első félidő enyhén szólva sem volt túl mozgalmas. Mindkét csapatnak egy-egy fejesből volt helyzete, az ír bekk, Egan a kapufára fejelt az 5. percben egy szabadrúgás után, Szalai Ádám fejesét a 40. percben, egy beadás után, a kapus védte. Az írek nagyon megszervezték a védelmüket, a magyar csapat sok passzal, körülményesen próbált támadást építeni, inkább átlövésekkel próbálkozott, de eredménytelenül.

Néhány statisztika:

  • Labdabirtoklás: 54:46%
  • Kapura lövés: 7-1
  • Kaput találó lövés: 1-1
  • Szöglet: 4-0
  • Összes passz: 315-208
  • Sikeres passz: 269-176 (mindkét csapatnál 85%)

Egy perc hosszabbítás után lefújta az első félidőt a lengyel játékvezető. 0-0 maradt az állás. Ennél mindenképp több támadásra lesz szükség a második játékrészben, ha Marco Rossi csapata nyerni szeretne.

Kleinheisler rúgta fel Parrotot, majd kb. 18-20 méterről lőhetett szabadrúgást a vendégcsapat. Eltűnt a tizenhatoson belül egy ír játékos, de a játékvezető szerint nem történt szabálytalanság, mehet tovább a játék.

Itt az első komoly magyar helyzet. Szalai Attila pontos beadása után Szalai Ádám fejelt a kapu jobb felébe, de védte Bazunu. Nem lett gól, szép védés volt. Ez volt az első kapura tartó lövése a magyar válogatottnak.

Idah került a földre, ápolni kellett. Le kellett mennie a pályáról, de hamar visszatért, tudja folytatni a játékot az írek csatára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!