Gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést a magyar válogatott

2021. június 8. – 20:29

frissítve

Gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést a magyar válogatott
Magyarország – Írország válogatott mérkőzés Budapesten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Írország ellen lépett utoljára pályára a magyar labdarúgó-válogatott a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt. Az első félidőben mindkét csapatnak egy-egy komoly helyzete volt, a második játékrészben aztán kinyíltak a védelmek, de egyik csapat se talált be. Folytatta veretlenségi sorozatát a magyar válogatott.

A magyar válogatott birtokolja többet a labdát, és próbálja letámadni, hibára kényszeríteni az ír védelmet. A vendégek védekezésben sokszor 5 védővel és 4 középpályással szűkítik a területet, így nehéz megtalálni a réseket.

A magyar támadósor ezért átlövésekkel próbálkozik, ismét Kleinheislernek a legnagyobb a játékkedve, ő a legaktívabb. A félidő első felében háromszor is próbálkozott, egyszer sem talált kaput.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyar védelem ismét szilárd lábakon áll, azonban a támadásoknál 3-4-3-ra váltó vendégek előtt adódott így is a félidő eddigi legnagyobb lehetősége, Egan kapufát fejelt.

Többedik alkalommal próbálkozik íveléssel a magyar válogatott, most Schäfer próbálta meg, de könnyedén lehúzza a kapus.

A magyar csapat az utóbbi tíz percben is dominálta a mérkőzést, újabb szögletet is lőhetett be Varga Roland, de igazán veszélyes helyzetünk vagy kaput találó lövésünk fél óra alatt sem volt (az íreknek is csak Egan fejese még az 5. percben). Már az ellenfél tizenhatosánál igyekszik letámadni és megzavarni az ellenfelet a magyar válogatott, ez arra jó is, hogy ők nehezebben építkeznek, de érdemi magyar támadójáték nem bontakozik ki.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szalai Ádám passzolta vissza az ír tizenhatoson belülről Kleinheisler Lászlónak a labdát, aki megpróbált kapura lőni, de blokkolták az írek. Szép passzok előzték meg a lövést.

Az elmúlt tíz percben nőtt a magyar labdabirtoklás aránya (most 54:46%), de a sok passz egyelőre körülményes támadásszövési kísérleteket takar. A bal oldal kissé aktívabb, jobbról Bolla és Kleinheisler is többször inkább befelé mozgott. Egy baloldali támadásból jött Varga Roland lövése is, ami mellé ment, és ami a félidő első felének eddigi legéletképesebb magyar próbálkozása volt.

Bolla fejel – Fotó: Huszti István / Telex
Bolla fejel – Fotó: Huszti István / Telex

Varga Roland próbálkozott meg egy lövéssel a 16-os sarkából, de jócskán mellé ment a labda.

Egan tisztázott az utolsó pillanatban az ír kapu előtt, Bolla Bendegúz fordulhatott volna kapura Fiola lapos átadás után. Ebből könnyen meg lehetett volna az első magyar helyzet.

A beívelésekre nagyon kell figyelnie majd a magyar válogatottnak, fejjel próbáltak ismét veszélyeztetni az írek, de nem lett belőle nagyobb helyzet.

Az első tíz percben nagyjából egyenlően birtokolták a labdát a csapatok (51:49% a magyarok javára), a mieinknek egy szöglete, az ír csapatnak egy szabadrúgás utáni kapuléce volt. A magyar csapat valamivel többet passzolt (54:38), de a hibátlan passzok aránya az íreknél volt jobb (36:30).

John Egan tudott fejelni a beívelt szabadrúgásból, de a labda a kapulécet találta el. Szalai Ádám feje felett szállt át a beívelés, nem tudta kifejelni a magyar csapatkapitány.

Nagy Ádám szabálytalankodott a magyar térfélen. Duffyt lökte el a magyar játékos. Jó helyről jönnek szabadrúgással az írek.

Negyven másodperc után rögtön szöglethez jut a magyar válogatott, de nem lett belőle komoly helyzet, elveszítettük a labdát az írek tizenhatosán belül.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A mérkőzés kezdete előtt az ír válogatott játékosai letérdeltek, hogy ezzel a szimbolikus gesztussal tiltakozzanak a rasszizmus, illetve a kirekesztés minden formája ellen, ezt a szurkolók füttyszava és pfujolása fogadta. A magyar játékosok, mint azt az MLSZ közölte, nem fognak térdelni, az írek gesztusa alatt a karjukon lévő Respect feliratra mutattak a tévéközvetítés tanúsága szerint.

Pontban 20 órakor belefújt a sípjába a lengyel játékvezető, Varga Roland végzi el a kezdőrúgást.

Minden jegy elkelt, nagyjából tízezer néző lehet a Szusza Ferenc Stadionban Újpesten.

Kijöttek a csapatok az öltözőből, a himnuszokkal kezdődik a meccs. Fehér mezben a magyar válogatott, zöldben az írek. A magyaroknál Szalai Ádám, az íreknél John Egan, a Sheffield United védője viseli a csapatkapitányi karszalagot.

A meccset Daniel Stefanski lengyel bíró fogja vezetni.

Az írek Portugália, Szerbia, Luxemburg és Azerbajdzsán társaságában az A csoportban selejteznek a 2022-es vb-re. Az eddigi két meccsükön pontot se tudtak szerezni, a belgrádi 3-2-es vereség még talán elfogadható is lenne, viszont hazai pályán 0-1-et játszottak Luxemburggal, így csak több lőtt góllal állnak a 4. helyen a szintén két vesztes meccsel kezdő Azerbajdzsán ellen.

Magyarország az I csoportban már 3 meccset játszott, 7 pontunkkal a csoport 2. helyén állunk a 9 pontos angolok mögött, Albánia, Lengyelország, Andorra és San Marino szerepel még a csoportban.

Az eddigi 12-ből 5-öt nyertünk meg, 5 döntetlen mellett 2 vereségünk volt, 25-18 a gólkülönbségünk. A legutóbbi meccs 2012 júniusában volt, szintén Budapesten, szintén egy barátságos mérkőzés, ami 0-0-ra végződött. A mostani magyar kezdőcsapatból azon is ott volt már Szalai Ádám, akit a 78. percben cseréltek le.

Magyarország ma este a világranglista 47. helyén álló Írországot fogadja a Szusza Ferenc Stadionban. Bár az írek legyőzték Andorrát 5 nappal ezelőtt, viszont azelőtt 12 mérkőzésen nem sikerült nyerniük, utoljára Új-Zélandot verték 2019 novemberében. A 10 találkozó óta veretlen magyar csapat legutóbb 2012-ben találkozott Írországgal, és játszott gól nélküli döntetlent. Magyarország 1969-ben nyert utoljára Írország ellen hazai pályán.

Megvannak a kezdőcsapatok, hét helyen változtatott Marco Rossi a Ciprus elleni felálláshoz képest. A védelemben egyedül Szalai Attila maradt meg a múlt pénteki kezdőből, a középpályán Kleinheisler és az előző meccsen győztes gólt szerző Schäfer lép már biztosan pályára.

Magyarország: Gulácsi – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Fiola – Szalai Á., Varga R.

Írország: Bazunu – Duffy, Egan, D. O'Shea – Doherty, Knight, Cullen, Hourihane, McClean – Parrott, Idah.

Nem lesz ott az idei Európa-bajnokságon Írország. A selejtezők D csoportjában Svájc és Dánia mögött a harmadik helyen végeztek, majd a play-off körben a szlovákoktól kaptak ki tizenegyesekkel. 0-0 volt az állás 120 percen át, majd a büntetőpárbajban Matt Doherty és Alan Browne is kihagyta a tizenegyesét, így a szlovákok jutottak tovább, akik az utolsó fordulóban az északír válogatottat is kiejtették.

Pedig a legutóbbi franciaországi Eb-n jól szerepeltek az írek: továbbjutottak a csoportból, majd a nyolcaddöntőben búcsúztak, a francia válogatottól kaptak ki 2-1-re.

Az eredeti tervek szerint az ír fővárosban, Dublinban is rendeztek volna meccseket az Európa-bajnokságon, ám Bilbaóval együtt áprilisban a visszalépés mellett döntöttek, mert a világjárvány miatt nem tudták garantálni a szurkolók beengedését a stadionba. Dublinból Szentpétervárra kerültek át a meccsek.

A legnehezebb csoportba került a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Így néz ki a menetrend:

  • Június 15.: Magyarország–Portugália
  • Június 19.: Magyarország–Franciaország
  • Június 23.: Magyarország–Németország

Csapatkapitánya nélkül érkezett az ír válogatott Budapestre – írja a Nemzeti Sport. Az Everton védője, Seamus Coleman combhajlítóizom-sérülés miatt nem tud pályára lépni a magyarok ellen. Az 59-szeres válogatott Coleman 2016-ban vette át a csapatkapitányi karszalagot a visszavonuló Robbie Keane-től.

Az ír válogatott múlt csütörtökön magabiztosan, 4-1-re nyert Andorra ellen. Ez volt a tavaly áprilisban kinevezett szövetségi kapitány első győzelme a válogatott kispadján. Stephen Kenny a hétfői sajtótájékoztatón azzal magyarázta az elmúlt időszak gyengébb eredményeit, hogy érkezése óta egy új csapatot épít, radikális változtatásokra volt ugyanis akkor szükség, a válogatottba kerülő fiatalok pedig nem olyan tempóban fejlődtek, mint azt remélték.

Azt mondta, győzni jöttek Budapestre, és szerinte a magyarok elleni győzelem nagy lökést adhatna együttesének a szeptemberi vb-selejtezőkre.

Nikolics Nemanja szerint a jelenlegi magyar válogatott erősebb, mint az a csapat, amely a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon továbbjutott a csoportkörből. „A hangulat ugyanúgy fantasztikus, de az egység szerintem sokkal jobb. Akkoriban több volt a rutinos játékos, akik igazi vezérek voltak a pályán és azon kívül is, kevés volt a fiatal a keretben. Most sokkal támadóbb focit tudunk produkálni, bárki ellen is lépünk pályára. Nem fogunk a szisztémánkon változtatni, csak saját magunkkal foglalkozunk” – fogalmazott a támadó a hétfői sajtótájékoztatón Telkiben.

Öt évvel ezelőtt többet védekeztek szerinte, ami most is fontos lesz, de azt is sokat gyakorolják, hogy mit csináljanak, amikor náluk van a labda. „Szerintem ez a csapat jobb, mint a 2016-os, de sajnos nehezebb csoportba kerültünk. Mindegy, ezt kell megoldani, maximálisan bízom a srácokban” – tette hozzá.

Arról is beszélt Nikolics, hogy az írek elleni meccs számukra ugyanolyan fontos, mint a portugálok elleni. Szerinte az ír játékosok jó csapatokban játszanak, angolos, kemény foci jellemző rájuk, sok párharccal.

Jobb játékra lesz szükség Írország ellen, mint a Ciprus ellen 1-0-ra megnyert összecsapáson. Erről beszélt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn Telkiben. Elsősorban a labdabirtoklásban vár javulást a magyar játékosoktól, mert szerinte sokat hibáztak Ciprus ellen, de azt is kiemelte az olasz szakember, hogy nem szabad az ellenfélnek átadni a kezdeményezés lehetőségét.

Mint fogalmazott, napról napra, mérkőzésről mérkőzésre kell fejlődniük, hiszen az Eb rajtjára a „valaha volt legjobb formánkba kell kerüljünk”. Rossi szerint taktikailag mindenképpen fejlődnie kell a magyar válogatottnak, hiszen csak úgy lehet esélye az Európa-klasszis csoportellenfelei ellen a pénteken rajtoló Eb-n. Jóval magasabban jegyzett riválisokról van szó – tette hozzá –, így a jó eredményhez persze elengedhetetlen a szerencse, de ezt csak akkor érdemelheti ki a csapat, ha folyamatosan megdolgoznak érte.

Azt ígérte, az írek ellen már nagyjából ugyanaz a tizenegy játékos fog kezdeni, mint várhatóan a portugálok elleni első Eb-találkozón is, de néhány poszton még szeretne egy-két kérdésre választ kapni. Szeretné látni, hogy teljesítenek az alapemberek, bár Sallai Roland továbbra is izomsérüléssel bajlódik, így ő nem kerül a kezdőbe.

A magyar futballválogatott utolsó felkészülési meccse jön az Európa-bajnokság előtt, de a ciprusiak elleni pénteki 1-0 után most egy nagyobb falat jön. Az ellenfél Írország, ellenük folytatódhat a tíz meccs óta tartó veretlenségi sorozat. A mérkőzést Cseke Balázs és Haász János közvetíti, szakértőnk ezen az estén is Hrutka János lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!