Müller Cecília: Orvosi javaslatra második oltásként kaphat másik vakcinát, akinek súlyos reakciói voltak

2021. június 8. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A különböző szakmai kollégiumok véleményét bekérve úgy döntöttünk, hogy akinél valamilyen orvosi javaslatra az első oltást követően egy olyan reakció lép fel, ami alapján a kezelőorvosa egy másik típusú vakcina felvételét javasolja, ezt lehetővé tesszük hazánkban is. Kizárólag orvosi javaslatra történhet ez, amennyiben a kezelőorvos vagy a háziorvos javasolja”

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden, az operatív törzs online tájékoztatóján. Ezzel gyakorlatilag megengedték ritka esetben a vakcinák mixelését, részletesebb tájékoztatást pedig még a mai napon ígértek róla.

Ritkaságszámba megy már az operatív törzs tájékoztatója, ami továbbra is online fut, hiába is törtük már le a járvány harmadik hullámát. Mindenesetre ők működnek, készenléti üzemmódban főleg, heti kétszer pedig elmondják, mi az aktuális helyzet. Legközelebb pénteken szólalnak majd meg.

Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy Magyarországon már hatféle vakcina áll rendelkezésre, így aki szeretne, oltathat. „Jól tudjuk, hogy a légúti vírusok akár szezonálissá válhatnak, de az őszi időszakban számítani kell a fertőzési lehetőségre, ezért biztatom azokat, akik még nem merítettek elég bátorságot, hogy vegyék fel az oltást, hogy őszre még nagyobb számban teljessé váljék a védettség” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Elhangzott, hogy remek az oltási arány, „Málta után a második legátoltottabb ország vagyunk” – így Müller, majd megköszönte a segítséget az oltópontok munkatársainak. Jön még vakcina, és van is bőven, akkor is, ha kellene harmadik oltás (amiről egyelőre nincs hivatalos álláspont, ezt már az RTL Klub kérdésére válaszolta meg amúgy). A következő napokban így érkeznek vakcinák:

  • Pfizer-vakcinából összesen kb. 370 ezer jön kedden és szerdán;
  • Janssenből 36 ezer csütörtökön;
  • 64 800 Modernát hoznak pénteken.

Beszélt még más adatokról is, köztük arról, hogy a 22. heti járványügyi adatok az előző hetihez képest, az „újonnan detektált fertőzöttek” számát illetően 29 százalékos visszaesést mutatnak. Az elmúlt 24 órában például 17-en haltak meg és 117 új fertőzöttet találtak, a napi adatokról bővebben itt számoltunk be.

Az átlagéletkorban nem történt változás a 22. héten, továbbra is az aktív, munkaképes korosztályból fertőződnek meg a legtöbben. A 40–49 éves korosztály 22 százalékban volt érintett azon a héten. Területi megoszlás tekintetében „17 százalékkal reprezentált Pest megye az összes fertőzött vonatkozásában, 16 százalékban a főváros, 11 százalékban Borsod-Abaúj-Zemplén megye”. A legkevesebb új fertőzött Komárom-Esztergom és Somogy megyében van, 2-2 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!