17-en haltak meg, 117 az új fertőzöttek száma

2021. június 8. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 117 (az előző naphoz képest +36)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 17 (az előző naphoz képest +5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 591 (az előző naphoz képest -8)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 63 (az előző naphoz képest -4)
  • Napi mintavételek száma: 5878 (az előző naphoz képest -740)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 278 680 (az előző naphoz képest +16 899)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 027 056 (az előző naphoz képest +32 461)

A hivatalos honlap tájékoztatása szerint a gyógyultak száma 718 577, az aktív fertőzötteké 57 746. A magyarok 54 százaléka már megkapta az oltást, ez az arány az unióban 40 százalék. A regisztráltak száma 5 millió 294 ezer fő, és 92 százalékuk már fel is vette az oltást. Az NNK hétfőn közzétett adatai a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagáról azt mutatták a 22. héten, hogy Miskolcon és Szombathelyen emelkedik az érték, de még így is mérsékelt a koncentráció. Az összes többi vizsgált településen alacsony a koncentráció, és stagnáló a tendencia.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, Szlovákia elfogadja majd a magyar oltási igazolványokat, azokét is, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak, ezt Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár szerint már jelezték Magyarországnak is. A szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn jelentette be azt is, hogy terveik szerint már a napokban megkezdik a koronavírus elleni oltások beadását 12–15 éves kor között.

A környező országok közül már többen is megkezdték a 12–15 évesek oltását, Romániában már a múlt héten hozzáláttak, de Ausztria is kiterjesztette az oltási tervét erre a korosztályra is, miután az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte az oltóanyag használatát az ő esetükben is. Izraelben is elkezdték már a 12-15 évesek vakcinációját, ám ott egyelőre nem túl nagy a lelkesedés.

Magyarországon még nincs döntés a 12–15 évesek oltásáról (Romániában is oltanak már az EMA jóváhagyása óta, itt három nap alatt 5100 12-15 éves kapta meg a vakcinát), de Orbán Viktor szemlélete a gyerekek esetében az izraelihez nagyon hasonlónak tűnik: pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy „én óvatos vagyok, mégis csak gyerekekről van szó”, de közben mégsem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meglegyen rá a lehetőségük. Ez alapján kötelező oltatás vagy külön oltási kampány nem várható.

Ha már oltás: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint szinte biztosan kelleni fog majd harmadik oltás fél-egy éven belül, főként az új variánsok miatt. Arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző, hogy olyanokat kezelnek a Dél-pesti Centrumkórházban, akik már be vannak oltva, Szlávik azt mondta, hogy nem jellemző ez, aki mégis megfertőződik, az inkább statisztikai tévedésként könyvelhető el, és az ő esetükben sem az a helyzet, hogy nincs elég ellenanyag a szervezetükben. Ha viszont valaki egy oltást adat be azért, hogy megkapja a védettségi igazolványát, az számíthat arra, hogy pár hónapon belül eltűnik a védettsége, mintha be sem oltották volna.

Szintén vakcinahír, hogy a Moderna hétfőn bejelentette: kereskedelmi forgalomba hozzák vakcinájukat Közép- és Kelet-Európában, valamint Izraelben, áll a cég közleményében. A vakcinákat a Medison Pharma nevű vállalat fogja terjeszteni a két cég megállapodása szerint. A közlemény szerint 20 országban kezdik majd el árulni a vakcinát. Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Montenegróban és Izraelben lehet majd Moderna-oltást vásárolni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!