Szlávik János: Szinte biztos vagyok benne, hogy kell majd egy harmadik oltás

2021. június 7. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TV2 reggeli műsorában, a Mokkában beszélt hétfőn Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki többek közt elmondta, hogy ezen a ponton már nagyon nehéz meggyőzni azokat, akik eddig nem adatták be maguknak a koronavírus elleni vakcinát, ám ha lesz is negyedik hullám, az nem lesz számottevő. Szlávik szerint az viszont biztos, hogy kelleni fog majd harmadik oltás, már csak a mutánsok miatt megjelenő újabb oltások miatt is.

Az infektológus szerint nagyon nehéz lesz elérni a várva várt hatmilliós számot, ami európai viszonylatban is jó arány lenne, ám mint mondta, azért még mindig vannak olyanok, akik be akarják oltatni magukat. Ennek hátterében állhat az is, hogy valami meggyőzte őket arról, hogy szükség van az oltásra, de az is, hogy szükségük van a védettségi igazolványra, ám ennyi oltottnál már felmerült az is, hogy vannak, akik úgy érzik, már nincs szükség arra, hogy ők is megkapják a vakcinát. Szlávik úgy véli, hogy hiba lenne azt gondolni, hogy most már nincs veszély, és bár azt hozzátette, hogy

most már olyan óriási nem lehet a negyedik hullám, azok, akik nincsenek beoltva, még mindig komolyan megbetegedhetnek majd, ha elkapják a vírust.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző, hogy olyanokat kezelnek a Dél-pesti Centrumkórházban, akik már be vannak oltva, Szlávik azt mondta, hogy nem jellemző ez, aki mégis megfertőződik, az inkább statisztikai tévedésként könyvelhető el, és az ő esetükben sem az a helyzet, hogy nincs elég ellenanyag a szervezetükben. Ha viszont valaki egy oltást adat be azért, hogy megkapja a védettségi igazolványát, az számíthat arra, hogy pár hónapon belül eltűnik a védettsége, mintha be sem oltották volna.

Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI
Forrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Az infektológus szerint a legjobb védettséget az adja, ha valaki átesett a betegségen, aztán megkapott egy oltást is, ám az ő esetükben is két oltást adnak be, dacára annak, hogy az már nem növeli számottevően a védettségüket. Mint mondta, egyelőre nem tartunk még ott, hogy az alkalmazási előírásokat felülírjuk, sem lefelé, sem pedig felfelé, de arra a kérdésre, hogy kelleni fog-e harmadik oltás, Szlávik azt válaszolta, hogy

biztos, hogy fog kelleni, valahol fél-egy éven belül, és bár egyelőre nincsenek még erre tudományos bizonyítékok, ő biztos abban, hogy kell majd a harmadik dózis is – pláne úgy, hogy a mutánsok miatt újabb oltások is érkeznek majd.

Ez egyébként mostanában fontos kérdésnek számít, háziorvosok is találkoztak már olyannal, amikor harmadik oltásra lenne szükség. Végezetül Szlávik beszélt arról is, hogy oda senki ne utazzon, ahol most is tombol a járvány, de ha valaki be van oltva, akkor nyugodtan elmehet egy Magyarországhoz hasonlóan átoltott országokba, például Nagy-Britanniába vagy Izraelbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!