Szlovákia el fogja fogadni a magyar oltási igazolványokat, köztük az orosz és kínai vakcinával oltottakét is

2021. június 7. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, ehhez tartozóan azoknak a kártyáját is, akiket orosz vagy kínai oltóanyaggal oltottak, írja az MTI a TASR hírügynökségre hivatkozva, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár bejelentése után.

Klus azt mondta, Szlovákia ezt már jelezte Magyarország felé is. Ivan Korčok szlovák külügyminiszter arról beszélt, az orosz vakcinát várhatóan minden külföldi esetében el fogják fogadni, pláne azután, hogy az ország május végén engedélyezte az orosz vakcinák használatát június 7-től.

A szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn jelentette be azt is, hogy terveik szerint már a napokban megkezdik a koronavírus elleni oltások beadását 12-15 éves kor között.

Szlovákia és Magyarország már május végén megegyezett arról, hogy el fogják fogadni egymás oltási igazolványait, a részletek kidolgozását azonban ekkor még hátráltatta többek között az, hogy Szlovákiában ekkor még csak pár napja lehet igényelni az oltási igazolást, illetve hogy még az egyes oltóközpontok által kiadott igazolások formáját sem tudták akkor egységesíteni.

Május közepén Szlovákiában véget ért a kijárási tilalom, a kormány megszüntette a járvány miatti vészhelyzetet is. Ezzel együtt vége lett a gyülekezési tilalomnak, illetve engedélyezték az egyéb tömegrendezvényeket, de azokat létszámkorláttal: az, hogy hányan vehetnek részt egyszerre egy eseményen, járásonként változik, a helyi járványügyi helyzetet tükröző besorolástól függ. A szlovákiai vendéglátóhelyek is eszerint kezdhettek ekkor működni, a bordó, piros és rózsaszín járásokban csak a teraszok nyithattak, a narancssárgákban viszont már a beltér is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!