Nyitnak a szomszédok, szombattól Ausztriában, Szlovákiában és Romániában sincs kijárási korlátozás

2021. május 15. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország három szomszédja is jelentős lazításokba kezd szombattól, összefoglaljuk az osztrák, szlovákiai és romániai változásokat.

Szombat éjféltől feloldják az éjszakai kijárási korlátozást Ausztriában. A látványosan javuló járványügyi adatoknak köszönhetően az osztrák iskolák hétfőn állnak vissza a jelenléti oktatásra, míg az általános nyitás szerdától lép életbe. Szigorú feltételek mellett ugyan, de kinyitnak a hónapok óta zárva tartó éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is – írja az MTI. A nyitás alappillére a zöld útlevél lesz, amivel a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők mehetnek éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sportrendezvényekre. Bécsben fokozott ellenőrzésekkel és tesztkínálattal készülnek a nyitásra. Ausztriában napok óta 1000 alatt van az új megbetegedések száma, pénteken 15-en haltak bele a Covid következményeibe.

Szombaton Szlovákiában is véget ért a kijárási tilalom, miután előző nap a kormány úgy döntött, hogy azonnali hatállyal megszünteti a járvány miatti vészhelyzetet. ez azt jelenti, hogy többek között a gyülekezési tilalomnak is vége, így akár politikai demonstrációkra is van mostantól lehetőség az északi szomszédunknál. Engedélyezik az egyéb tömegrendezvényeket is, de létszámkorláttal: az, hogy hányan vehetnek részt egyszerre egy eseményen, járásonként változik, a helyi járványügyi helyzetet tükröző besorolástól függ. A szlovákiai vendéglátóhelyek is eszerint működhetnek: a bordó, piros és rózsaszín járásokban továbbra is csak a teraszok lehetnek nyitva, a narancssárgákban viszont már beltéren is lehet fogyasztani, de egyszerre ezekben is maximum négy ember ülhet egy asztalnál. Szállásokon a fertőzöttebb területeken legfeljebb két, más háztartásban élő felnőtt tartózkodhat egy szobában, máshol nincs ilyen megszorítás – foglalta össze a szabályokat a pozsonyi Új Szó.

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitva tartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken, mint a piacokon és a buszokon lesz kötelező.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass